januar 22, 2018

Smučišča zavzeli četrto- in petošolci

Na Krvavcu so včeraj odprli tradicionalno akcijo Šolar na smuči. Učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol bodo omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo. Številni bodo na smuči stopili prvič. Smučali bodo tudi na Rogli.

V akciji Šolar na smuči učenci spoznavajo osnove smučanja. (Foto: Šolar na smuči)

Več kot 2.500 mladih smučarjev
Akcija smučarskih centrov, Smučarske zveze Slovenije, Zavoda za šport Planica ter slovenske policije je letos že četrtič, trajala bo teden dni. Učenci se bodo smučarskih pravil in osnov smučanja poleg Krvavca in Rogle učili še na Mariborskem Pohorju, Voglu, Cerknem in Kranjski Gori. »Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Tudi letos bo smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Šest smučarskih centrov bo v petih dneh gostilo 2504 učence iz 55 osnovnih šol,« pravijo organizatorji in dodajajo, da od začetka akcije brezplačen smučarski dan omogočili že skoraj 7.000 otrokom, več kot polovica med njimi jih je prvič stopila na smuči.

Ne pozabite na varnost!
Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Borut Pahor, njen ambasador pa nekdanji smučarski as, Jure Košir. »Vesel sem, da akcija raste iz leta v leto in lepo je videti otroke, ki nasmejani odhajajo iz slovenskih smučišč. Prepričan sem, da se jih bo večina, po tej lepi izkušnji, tudi v prihodnje vrnila na bele strmine,« je Košir dejal na nedeljskem odprtju akcije na Krvavcu. Tam je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Markovec Brenčič, ki je mlade smučarje predvsem pozvala, naj vedno upoštevajo ključna varnostna pravila na smučiščih. Policist Alojz Sladič je ob tem pozval: »Otroci, smučanje je krasen šport, uživajte v njem, a ne pozabite na varnost, saj se sicer lep sončen športni dan hitro sprevrne v njegovo nasprotje. Na smučanje se zato odpravite z ustrezno smučarsko opremo, ne pozabite na čelado! Svojo vožnjo vedno prilagodite svojim spodobnostim in telesni pripravljenosti, ostalim smučarjem, zahtevnosti terena in razmeram na smučišču, po katerem se spuščate, kot tudi vremenskim razmeram.« Navodila, ki ga moramo na smučiščih seveda upoštevati tudi odrasli. (AD)