februar 4, 2015

Sodelovanje med verskimi skupnostmi in celjsko občino dobro

Celjski župan Bojan Šrot se je včeraj srečal s predstavniki različnih verskih skupnosti, ki delujejo v Celju. Sodelovanje je po njegovih besedah dobro.

Srečanja so se poleg predstavnika rimsko-katoliške cekve, celsjkega škofa Stanislava Lipovška, udeležili še predstavniki ostalih sedmih verskih skupnosti, ki delujejo v Celju, med njimi tudi islamske in pravoslavne verske skupnosti. Strinjali so se, da je sodelovanje med njimi in celjsko občino dobro. Izpostavili so, da je zlasti v teh časih pomembno, da se vsi skupaj trudijo za dilog in pozivajo k strpnosti. Župan Bojan Šrot je v nagovoru dejal, da je vesel, da je Celje multikulturno mesto, kjer živijo predstavniki mnogih narodnosti in verstev. Ti skrbijo ne le za duhovno oskrbo svojih članov, temveč se ukvarjajo tudi z izobraževalno dejavnostjo, skrbijo za kulturno-zgodovinske spomenike in predstavljajo del javnega mestnega življenja.

Pravoslavni verniki v Celju s svojo cerkvijo

Pravoslavna verska skupnost, kot ena izmed večjih na Celjskem, bo kmalu dobila svojo cerkev. Ta je v Celju nekoč že stala, a je bila med II. svetovno vojno porušena. Predstavniki srbske pravoslavne občine Celje se s celjsko občino dogovarjajo za odkup zemljišča pri Stari Cinkarni, kjer bi naj stala nova cerkev. Kdaj naj bi jo postavili, še ni znano, bodo pa celjski mestni svetniki odkup zemljišča na svoji seji obravnavali še ta mesec. (NS)