november 20, 2016

Splošne knjižnice imajo svoj dan

Sprehod med knjižnimi policami je za marsikoga prav posebno doživetje. Iskanje točno določene knjige med stotitami knjig, listanje po njih, prav posebenj vonj. A knjižnice dandanes ponujajo še mariskaj več kot le knjige. Svoje poslanstvo še posebej poudarjajo ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic.

Se radi sprehajate med knjižnimi policami?

Četrtina Slovencev je članov knjižnice 
Knjižnice poleg knjig najrazličnejših žanrov izposojajo še video gradivo, glasbene zgoščenke, revije, časopise. So tudi prostor, kjer mnogi najdejo priložnost za brskanje po spletu, številni v knjižnici najdejo svoj mir za učenje. V knjižnicah pripravljajo tudi najrazličnejše dogodke, od pravljičnih uric in tečajev za odrasle do predavanj, predstavitev knjig, potopisov in koncertov. Nekaj številk: po podatkih Splošne knjižnice Celje je v Sloveniji 58 osrednjih knjižnic, skupaj imajo 270 izposojališč. V zbirkah je skupaj skoraj 12 milijonov enot gradiva. Člansko izkaznico vsaj ene knjižnice ima četrtina prebivalcev Slovenije, storitve pa uporabljajo tudi ostali. Vsak član knjižnico v povprečju obišče 21-krat na leto. Lani je bilo v vseh knjižnicah skupaj izposojenih preko 25 milijonov enot gradiva.

Različna praznovanja
Dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. november, v knjižnicah obeležujejo na najrazličnejše načine. Nekatere s kakšnim kulturnim dogodkom ali predstavijo knjižne novosti, druge z dnevom odprtih vrat. Ponekod bodo v teh dneh tudi brezplačno vpisovali nove člane ter odpisovali morebitne zamudnine. Program preverite v svoji knjižnici. Mi pa smo nekaj mimoidočih v Slovenskih konjicah povprašali, ali radi in pogosto obiskujete knjižnice. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Radi obiskujete knjižnico?