april 29, 2015

Spodnjepolskavski gasilci združili moči s krajani

V krajevni skupnosti Spodnja Polskava v občini Slovenska Bistrica raste nov gasilski dom. Gradijo ga prostovoljni gasilci skupaj s pomočjo donacij krajanov. 

Več kot sto let stari gasilski dom bo zamenjal novi. Foto: PGD Spodnja Polskava

Ostrešje še pred prvim majem

Na Spodnji Polskavi se lahko pohvalijo z dolgoletno zgodovino gasilstva, sega daleč v leto 1887, ko so se v tamkajšnji vaški gostilni na pobudo grofa Julija Attemsa zbrali vaški veljaki in sklenili ustanoviti svoje prostovoljno gasilsko društvo. Šele leta 1912 so začeli graditi nov gasilski dom, ki so ga dokončali po drugi svetovni vojni. Ker več ne zadošča potrebam gasilske dejavnosti, so se gasilci odločili, da postavijo novega. Naložbo, vredno pol milijona evrov, uresničujejo sami in s pomočjo donacij krajanov, dogovarjajo se tudi za posojila bank. Še pred prvim majem bodo postavili ostrešje, nov gasilski dom pa naj bi stal do leta 2017.

Za podmladek se ne bojijo

Nov gasilski dom na Spodnji Polskavi bo pomembna pridobitev za gasilce, ki svoj vrste stalno krepijo s podmladkom. Trenutno štejejo nekaj manj ko 200 članov, med njimi je 40 mladih. Pesti jih le pomanjkanje mentorjev, zato veliko delajo tudi na njihovemu usposabljanju. (NS)