november 7, 2017

Spomini na julijsko neurje še niso zbledeli

Konec tedna bo praznik Šmartnega na Pohorju. Poleg druženja si krajani vzamejo čas tudi za oceno razvojnih prizadevanj v zadnjem letu in podelitev priznanj. Grenki spomini na julijsko neurje, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši krajani, pa so še vedno zelo živi.

Poslej bodo domačini in obiskovalci lahko v miru posedeli ob spominskem obeležju s tlakovano ploščadjo in urejeno javno razsvetljavo. (Foto: Arhiv KS Šmartno na Pohorju)

Obetajo se nova stanovanja
V začetku julija se je podoba Šmartnega na Pohorju v nekaj minutah prelevila v povsem zimsko. Silovito neurje in kot oreh debela toča sta popolnoma uničila kmetijske površine in ceste. Zdaj so znova prevozni vsi odseki. Po besedah predsednika krajevne skupnosti Modesta Motalna so za sanacijo razmer sicer porabili precej denarja, kljub temu pa naložbeni razvoj ni povsem usahnil. Na pokopališču in v okolici poslovilne vežice so uredili javno razsvetljavo, vaško jedro se ponaša s celostno hortikulturno ureditvijo. Okolico spomenika z grobiščem NOB urejajo v celovit spominski prostor, ki so ga tlakovali, uredili razsvetljavo, po vasi bodo te dni namestili še klopce in koše za smeti. Krajani so zadovoljni tudi zato, ker je zasebni investitor, slovenjebistriško podjetje Luxsus-plus, prenovil propadajoč objekt stare šole, ki je kazil podobo kraja. V njem bo uredil devet stanovanj. Ta naj bi bila kmalu naprodaj.

190 let Frajhajmske godbe
Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj bo v nedeljo. Najvišje priznanje, plaketo krajevne skupnosti, bo za častitljivi 190-letni jubilej prejela Frajhajmska godba. Za 90 let uspešnega delovanja pa tamburaška skupina KUD Šmartno na Pohorju. Tudi uspehov gasilcev niso prezrli. Na olimpijadi v avstrijskem Beljaku je moška B desetina PGD Šmartno na Pohorju dosegla 1. mesto, ženska A desetina pa 4. mesto. Praznovanje se bo začelo v petek zvečer z glasbeno monokomedijo Marš v tri … sto narodnih, zaključilo pa teden dni kasneje s pohodom po Devinskem vintgarju. (BF)

Galerija slik