marec 17, 2016

Spomladanske alergije na pohodu

Sezona zimskih prehladov in gripe je skoraj končana. Na vrata trka pomlad, z njo pa tudi spomladanske alergije na cvetni prah. Povečano število alergij so v celjskem zdravstvenem domu že zaznali, saj so rastline zaradi mile zime s cvetenjem letos pohitele.

Zdravniki svetujejo, da se v času intenzivnega cvetenja, če se le da, izogibamo alergenov. To pomeni, da omejimo gibanje na prostem v sončnih in vetrovnih dneh, na zrak se raje odpravimo po dežju.

Cvetni prah nagajal že konec januarja
Narava se prebuja, nekatera drevesa in rože že cvetijo, njihov cvetni prah pa pri določenih posamezniki povzroča alergijska obolenja. Nekaj primerov alergij na cvetni prah so zaradi zgodnjega cvetenja leske v celjskem zdravstvenem domu zabeležili že konec januarja in v začetku februarja. V prihodnjih tednih pričakujejo, da jih bo še bistveno več. Kot pravi zdravnik, specialist pulmologije in alergologije, Stanislav Kajba, število ljudi, ki imajo dihalne težave zaradi alergij, iz leta v leto narašča. Kako alergije ločimo od običajnega prehlada in kako se spopasti z njimi, prisluhnite Nini Slak in Stanislavu Kajbi na spodnji povezavi. (NS)

Datoteke

NINA SLAK IN STANISLAV KAJBA O ALERGIJAH