marec 14, 2015

Spomladanski sejmi Poroka, Flora in Altermed odprli novo sejemsko sezono

Na Celjskem sejmu so včeraj zakorakali v novo sejemsko sezono. Odprl jo je spomladanski sejemski trojček Poroka, Flora in Altermed, ki bo v treh dneh obiskovalcem ponudil pestro paleto novosti in izdelkov s področij vrtnarsta, cvetličarstva, poročnih trendov in zdravega načina življenja. Danes in jutri sejemsko ponudbo dopolnjuje še največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija.
Jubilejna 20. Flora

Sejem Flora, ki vsako leto postreže z najrazličnejšimi novostmi na področju vrtnarstva in cvetličarstva, letos praznuje 20. rojstni dan. Ob tej priložnosti so se na Celjskem sejmu s priznanji zahvalili dolgoletnim partnerjem in sodelujočim, ki že vrsto let pomagajo soustvarjati bogato sejemsko ponudbo. Priznanja so namenili Sekciji cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, podjetju MT Cvek iz Kranja, ki se že od leta 1995 ukvarja s proizvodnjo in prodajo cvetja, tudi podjetje ROTO Slovenija iz Murske Sobote se na sejmu Flora vrsto let predstavlja s svojim programom, enako velja za družinsko vrtnarijo Valner iz Šentjurja. Sicer pa ima letošnja Flora prav posebno temo. Posvečena je čebelam in njihovemu sožitju s človekom, skozi skupno točko rastlino.

Letos v modi bele, rdeče in črne poročne obleke

Bela, črna in rdeča barva poročnih oblek so trendi, ki se kažejo na letošnjem sejmu. V ospredju so čipka, obleke s cvetličnimi našitki ter kristalčki. Med novostmi letošnjega sejma je bila modna revija Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko v okviru Šolskega centra Celje, kjer so dijaki na modni pisti predstavili lastne poročne kreacije. Na sejmu lahko najdete 1001 idejo tudi za izbiro poročne torte. „Zadnja leta prevladujejo torte, obdane s ticina maso, ki jih je lažje obdelovati“, pravi Nataša Marinič iz Pohorske kavarne. Sicer pa je možnosti za izbiro torte prav toliko, kot je poročnih parov, nam je še zaupala. Na sejmu si je mogoče ogledati tudi razstavo poročnih šopkov, kjer prevladuje spomladansko pisano cvetje, povezano v manjše lične dekoracije. 

Altermed v znamenju konoplje

Osrednja tema letošnjega sejma Altermed je konoplja in njena uporaba v zdravstvene namene. O tej temi bo z obiskovalci spregovoril znani Kanadčan Rick Simpson, ki se je pred 12 leti soočil z diagnozo rak. Po neuspešnih operacijah se je odločil za zdravljenje s konopljo, trdi, da so bili zdravilni učinki konopljinega olja tisti, ki so ga ozdravili. Sicer pa bo na Altermedu mogoče prisluhniti različnim predavanjem o zdravem načinu življneja, naravnih zdravilih in zeliščarstvu. Tudi o superživilih bo govora, o njih bo predavala Savina Atai.

Vikend v znamenju čebelarstva

Največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija bo ta konec tedna dopolnilo spomladansko sejemsko ponudbo. Obiskovalcem bo ponudilo novosti na področju čebelarstva, opremo in pripomočke ter predavanja in svetovanja za tiste, ki se ukvarjajo s čebelarstvom. Minulo leto je bilo za čebelarje najslabše v zadnjih 50 letih. A čebelar Aleksander Žvikart iz Slovenskih Konjic ostaja optimističen, upa, da jim bo vreme letos bolj naklonjeno. Pravi tudi, da ljudje vedno bolj cenijo domači med. Prisluhnete mu lahko v spodnjem pogovoru z Nino Slak. (NS)

Galerija slik

Datoteke

Aleksander Žvikart o čebelarstvu