februar 5, 2016

Spomnili so se znamenite XIV. divizije

V Sedlarjevem so se spomnili 72. obletnice prihoda XIV. divizije na Štajersko. „Tukaj se je zgodil zgodovinski dogodek. Boj proti nacifašizmu,“ je na spominski slovesnosti povedal letošnji slavnostni govornik Andrej Marinc in dodal, da so že takrat začrtali pomen svobode in demokracije.

Spominske slovesnosti se vsako leto udeležijo člani različnih združenj borcev.

Številne žrtve za svobodo naroda
V noči na 7. februar 1944 je okoli tisoč borcev prečkalo Sotlo. To je bil prodor prve enote na ozemlje takratnega nemškega rajha. Divizijo je takoj začela napadati številčno močnejša nemška vojska, dodatno so jo izčrpavali še zima, lakota in utrujenost. Kljub izgubi številnih mož je znamenita XIV. divizija skupaj z borci obeh štajerskih brigad ter drugih enot uspela in tvorila prvo množično narodnoosvobodilno gibanje na slovenskem Štajerskem.

Poziv k družbenim premikom
„Tukaj se je zgodil zgodovinski dogodek. Boj proti nacifašizmu, v katerem so ljudje zaradi okupacije izredno trpeli. A vendarle so bili zgodovinsko uspešni. Postavili so osnovo nove socialne in državne strukture, ki se je z osamosvojitvijo samo dopolnila in se mora dopolnjevati tudi v bodočih generacijah,“ je na tradicionalni slovesnosti pri spomeniku v Sedlarjevem poudaril osrednji govornik Andrej Marinc iz Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije. Spregovoril je tudi o občutkih, ki jih je takrat še kot dijak doživel ob zgodovinskem prihodu partizanov na slovenska tla. Kaj je doživljal med vožnjo z vlakom, prisluhnite v spodnjem posnetku. Pogled Marinca pa ni usmerjen le v preteklost, pomembna je tudi prihodnost: „Mladim priporočam, naj se vključijo v javno, družbeno, socialno in politično življenje, kajti družbeni premiki se zgodijo takrat, ko se zavedajo in sodelujejo. Svoboda in demokracija sta eni temeljih vrednot, ki sta bili zastavljeni tudi v času narodnoosvobodilne fronte“.

Številni so se poklonili borcem
Pri spomeniku je bila dopoldne prava gneča. Poleg številnih domačinov in pohodnikov so se slovestnosti udeležili župani, člani združenja Sever, Zveze združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske, člani Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško in veterani vojne za Slovenijo. Kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Bistrica ob Sotli. Predstavili so se z recitalom pesmi Karla Destovnika Kajuha, Pojdiva dekle ob zori in Samo en cvet, en češnjev cvet. Sodeloval je tudi mladinski pevski zbor Osnovne šole Podčetrtek, ki je ob spremljavi harmonike zapel pesmi XIV. divizije. Tudi letos so po zaključeni slovesnosti nekateri krenili na že 42. pohod po poteh divizije. Končali ga bodo v nedeljo v Gračnici. (PŽ)

Galerija slik

Datoteke

Spomini Andreja Marinca na konec vojne