julij 5, 2016

Srečanje s Francem Piškom – podjetnikom leta

Franc Pišek iz podjetja Pišek – Vitli Krpan iz Šmarja pri Jelšah je podjetnik leta 2016. Naziv je dobil za svojo inovativnost, ambicioznost in podjetniški čut, s čimer pomika meje mogočega in pomeni presežek v slovenskem podjetništvu. V zgodbo o uspehu je vpeta vsa družina.

Franc Pišek skupaj z družino in 160 zaposlenimi piše uspešno zgodbo Vitlega Krpana.

Lastni razvoj in dolgoletne izkušnje
Pišek - Vitli Krpan d. o. o. je tehnološko visoko razvito podjetje z utrjenim položajem na trgu gozdarskih strojev. Njegovi proizvodi so plod lastnega razvoja, dolgoletnih izkušenj, znanja in predlogov kupcev ter natančnega preizkušanja in delovanja v najrazličnejših pogojih. Vsa proizvodnja je prodana že nekaj časa vnaprej. Za svoje izdelke nudijo 3-letno garancijo. Tudi vse sklope sestavnih delov naredijo v svoji proizvodnji. Servisno službo sicer imajo, vendar v praksi, razen morebitnih finih nastavitev vitlov, domala ne obratuje, ker ni potrebe.

S treh na 19.000 kvadratnih metrov
Začelo se je s popoldansko obrtjo leta 1971 v »delavnici« pokojnega očeta, ki je merila le tri kvadratne metre za popravila, ki so bila potrebna na kmetiji. Lani je 157 zaposlenih na 19.000 kvadratnih metrov proizvodnih obratov ustvarilo 21,7 milijona evrov prihodkov in  4,77 milijona dobička. V podjetju Vitli Krpan veliko pozornost namenjajo skrbi za okolje. Proizvodne hale ogrevajo z lesno biomaso, na ostrešje so montirali sončno elektrarno, viške energije celo prodajo. Podjetje zaposluje predvsem ljudi iz domače občine in bližnje okolice, kar pomeni socialno varnost za številne družine in posameznike. Redne plače, regres, kolektivni dopust, vse to vpliva na zadovoljstvo zaposlenih. Pri njih se dobro počutijo tudi študenti.

Nagrade so stalnica
S svojimi izdelki se podjetje Pišek - Vitli Krpan redno udeležuje predstavitev, sejmov in različnih ocenjevanj tako doma kot v tujini. Redno osvajanje priznanj, nagrad in pohval: obrtnik leta 2005, zlata in srebrna medalja na AGRI 2015, leta 2002 na MOS-u Srebrni zbornični ceh, leta 2013 plaketa občine Šmarje pri Jelšah, letos še posebno priznanje, priznanje Mestne občine Celje, nedavno visoko priznanje v Nemčiji in seveda naziv Podjetnik leta so pokazatelj: »da smo na pravi poti in da delamo dobro, so pa seveda tudi izziv za biti še boljši.« Še veliko je povedal Franc Pišek, ki smo ga gostili v nedeljskem Srečanju na Štajerskem valu. Z njim se je pogovarjala Tanja Jurjec, prisluhnite v spodnjem posnetku. (TJ)

 

Galerija slik