oktober 11, 2016

Srečanje s sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt

Tanja Jurjec je v goste povabila sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt, prvakinjo mariborske opere in lanskoletno dobitnico nagrade Sama Smerkolja, edine stanovske nacionalne nagrade za operne pevce. Andreja Zakonjšek Krt ni le prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog, ampak tudi zelo prijetna sogovornica. 

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt z gostiteljico radijskega srečanja Tanjo Jurjec

»Andreja Zakonjšek Krt je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom in prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog ter koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva,« so zapisali v utemeljitvi za stanovsko nagrado Sama Smerkolja. Rada ima tudi starejšo baročno glasbo in leta 2014 je ob klavirski  spremljavi Nataše Valant posnela zgoščenko  Slovenski in francoski samospevi. Andreja rada poudari, da glasba ni le njen poklic, ampak način življenja. Zato nikoli ne reče, da gre v službo, ampak: »Grem na vajo ali na predstavo.«
Mladost  je preživljala v Žalcu, po mami pa ima korenine v Šmarju pri Jelšah, kjer še vedno rada obiskuje sorodnike. Na I. Gimnaziji v Celju jo je legendarni profesor francoščine Slavko Deršek navdušil za francoščino, ki jo je sprva nameravala celo študirati. Na koncu se sicer ni odločila za študij jezika, je pa za vse čase vzljubila francoski šanson. Danes z družino živi v Celju in nadvse uživa tudi v vlogi žene in mame. Poročena je z arhitektom Primožem Krtom, ki je tudi odličen baritonist in organist v domači župnijski cerkvi pri Sv. Jožefu v Celju. Andrejo večkrat spremlja na orglah, zapojeta pa tudi v duetu. Na njunih skupnih glasbenih poteh ju pogosto spremlja tudi njun tretješolec Vid. 
V pogovoru s Tanjo Jurjec se je Andreja Zakonjšek Krt razgovorila tudi o ljubezni do morja, pa do Bohinja in Rogle, kjer uživa v krogu družine in prijateljev. Tudi svoje načrte je razkrila … Več v spodnjem posnetku nedeljskega radijskega srečanja. 

Galerija slik