april 20, 2015

Srednjeveški vikend v Slovenskih Konjicah

Minuli konec tedna so Konjičani kolo časa zavrteli v srednji vek. V soboto so na Jurjevanju oživeli legendo o konjiškem zmaju, v nedeljo pa je v mestu zavel puntarski duh. Kmetom je prekipelo!

Jezni kmetje z delovnim orodjem nad oboroženo cesarjevo vojsko

"Dovolj imamo pohlepne gospode"

Tako so si rekli kmetje v začetku 16. stoletja, ko so se spomladi leta 1515 zbrali na slovenskem kmečkem uporu. Zoperstavili so se posvetni in duhovniški gospodi, ki je neusmiljeno višala davke. Takratno vzdušje je včeraj v središču Konjic uprizorilo 350 kmetov in predstavnikov plemstva. Lačni kmetje so se z gospodo soočili iz oči v oči pred veliko mizo, ki se je šibila pod raznovrstnimi dobrotami. Predstavili so jim 13 zahtev, sprva je kazalo, da bodo uslišani, a je plemstvo kasneje nad njih poslalo oboroženo cesarjevo vojsko. Jezni kmetje, ki so se lahko branili le s kmečkim delovnim orodjem, so zažgali zbelovski grad. To je gospodo še bolj razjezilo...tekla je kri... kmetje so morali priznati poraz. Tudi zato, ker niso bili dovolj poenoteni. A na dolgi rok je kmečki punt pripomogel k postopnemu propadu fevdalnega reda.

Dogodek je povezal Konjičane

Edinstveno uprizoritev si je ogledala množica obiskovalcev od blizu in daleč. Pri pripravah na dogodek so se povezala številna društva na Konjiškem, pomagale so tudi srednjeveške skupine iz drugih koncev Slovenije. Konjičani so dokazali, da zmorejo stopiti skupaj. Enotni pa so tudi v mišljenju, da današnji čas znova kliče k uporu. K odpravi krivic. Vzdušje iz leta 1515 pričarali tudi spremljevalni dogodki - srednjeveški tabor, tržnica s pestro ponudbo, nastopajoči plesalci, burkači in pevci.

Jurjevanje v znamenju godbe in "štrudla"

V soboto pa so v Konjicah Jurjevali. Tradicionalni prireditvi v čast svetemu Juriju, zavetniku Konjic, dežne kaplje niso prišle do živega. Obiskovalci so pod prireditvenim šotorom med drugim lahko prisluhnili petim gostujočim godbam na pihala na 4. Godba festu. Nastopili so tudi domači godbeniki. Prvič so zaigrali skupaj z mladinskim pihalnim orkestrom konjiške glasbene šole. Kulinarična stalnica Jurjevanja pa je priprava konjiškega "štrudla". Na prireditev ga prinašajo domačini, organizatorji ga polagajo drug ob drugega in potem izmerijo. Ta je iz leta v leto daljši. Lanski je bil dolg 91 metrov, letošnji 104 metre. Konjičanom je uspel napovedan rekord. Ne le dolg, tudi slasten je bil zavitek, zato je hitro pošel. Konjičani bodo jurjevali tudi prihodnje leto. Dirigent Godbe na pihala Slovenske Konjice Ivo Kacbek upa, da bodo takrat organizirali 5. Godba fest in nanj povabili prav posebne goste. Koga ima v mislih, pa v spodnjem posnetku. (BF)

 

 

Datoteke

KACBEK O PRIHODNJEM GODBA FESTU .mp3