april 28, 2015

Starodobniki v Šentjurju navdušili

Člani Društva starodobnikov Večno mladi Šentjur že vrsto let ohranjajo in obnavljajo kulturno dediščino vozil naših prednikov. Enkrat letno svojo zbirko pokažejo na razstavi in panoramski vožnji po okoliških občinah.

Šentjurčani imajo v lasti zajetno zbirko starinskih vozil.

Na reliju tudi starodobnik iz leta 1924

Obiskovalci so si lahko na Šentjurjevem oči napasli na izredno lepo ohranjenih in restavriranih vozilih različnih znamk in letnic. Zbralo se jih je okoli 200. Največ je bilo avtomobilov in motorjev, manjkali niso niti kombiji, kolesa in traktorji. Vozil naših dedkov in babic pa lastniki niso samo postavili na ogled, z njimi so se odpravili tudi na reli po okoliških cestah – iz Šentjurja do centra Celja, Medloga, Žalca in nazaj. Med njimi tudi najstarejše vozilo na tokratnem srečanju, Dodge iz leta 1924, ki ga je sedanji lastnik uvozil iz Avstralije. Menda je avtomobil povsem nezahteven za vzdrževanje, a porabi precej goriva – okoli 30 litrov na 100 kilometrov.

V Šentjurju poslej najstarejše kolo na svetu

Na srečanju so šentjurski ljubitelji oldtajmerjev predstavili prav posebno starodobno pridobitev – prvo dirkalno kolo na svetu iz leta 1893. Kolo je prava redkost tudi zato, ker so ga izdelali v zelo majhni seriji, zanj pa je treba seči precej globoko v žep. Najstarejše v klubu je sicer dobro ohranjeno kolo Veloci 5 iz leta 1886, ponašajo pa se tudi z najstarejšim motorjem Laurent Clement iz leta 1904. (SP)