februar 4, 2017

Ste že naredili načrt opravil v vašem vrtu?

Čeprav se ne zdi tako, je pomlad blizu in v tokratni oddaji ZA DOM IN VRT že govorimo o pomladnih opravilih in načrtu opravil za sezono 2017. Razmišljate, kako bi uredili svoj vrt, kaj bi kje posadili, kaj gojili, da boste z veseljem pobirali sadove svojega dela in pri tem uživali? Na ta vprašanja danes odgovarja inženir vrtnarstva Drago Jančič.

Delo na vrtu

Vrt zahteva neprekinjeno nego. Je konjiček, ki zahteva neprestano pozornost, česar se se ljubiteljski vrtnarji dobro zavedajo. V vseh letnih časih je dela dovolj. Presajanje, zalivanje, obrezovanje, zatiranje škodljivcev, gnojenje, prekopavanje, sejanje, sajenje, odstranjevanje plevela in pobiranje pridelkov so najpogostejša vrtna opravila, potem pa je tu še množica drugih.

Koliko časa bo od nas vrt zahteval, je odvisno od več dejavnikov. Najbolj pomembna je ureditev vrta, kakšen tip vrta imamo in za kakšen vrtni stil smo se odločili. Številne grede s trajnicami in drugimi zelnatimi rastlinami bodo zahtevale kar nekaj nege, prav tako zelenjavni in sadni vrt. Vrt oblikujemo tako, da od nas zahteva toliko časa, kot ga lahko in želimo nameniti vrtu, pravi inženir vrtnarstva Drago Jančič

Še več nasvetov pa na spodnji povezavi.