marec 6, 2017

Stečaju Granita še ni videti konca

Stečajni postopek podjetja Granit po skoraj štirih letih še vedno ni končan. In to kljub dejstvu, da je s prodajo zdravega jedra kazalo na hiter zaključek. Zakaj morajo upniki, predvsem bivši zaposleni, še vedno čakati na poplačilo terjatev?

Granitov stečajni postopek v primežu tožbe kupca zdravega jedra - Kamnoloma Poljčane. Kako dolgo še? (Foto: U.L.)

S stečajem se ukvarjajo tudi kriminalisti
Zdravo jedro Granita v stečaju predstavlja Kamnolom v Poljčanah. Predlanskega julija ga je za 7,5 milijona evrov kupilo podjetje Kit-Ak Gradnje v lasti Andreja Kitaka iz Rogaške Slatine. Po nakupu je ugotovil, da v kamnolomu ni toliko rudnin, kot je zatrjevala ena izmed cenitev. Zato je zahteval za 3,2 milijona evrov nižjo kupnino, sprožil pa je tudi tožbe in kazenske ovadbe. Neuradno je bilo slišati, da je bil poljčanski kamnolom predmet kraje med letoma 2013 in 2015, torej v obdobju tik pred stečajem do nakupa. Zato so se v primer vključili tudi kriminalisti, ki preiskujejo, kam je izginilo skoraj milijon kubičnih metrov rudnin iz poljčanskega kamnoloma.

Zakaj dve cenitvi?
Cenitev kamnoloma je bila leta 2013 opravljena kar dvakrat, cenitvi pa se razlikujeta za skoraj milijon kubičnih metrov rudnin oziroma 12 milijonov evrov. Zdaj Vrhovno sodišče opravlja revizijo postopka prodaje, kdaj bo končana, ni znano. Stečajni upravitelj Branko Đorđevič je v izjavah za medije poudarjal, da so bili vsi prodajni in poslovni dogodki vodeni zakonito, korektno in z verodostojnimi dokazili. Glede enormne diskrepance v cenitvi premoženjskega stanja Granita se pa se ni želel izjasniti, prav tako ni pojasnil, zakaj je bil Granit tik prek stečajem ocenjen dvakrat. Postopek se lahko torej še vleče, čeprav je večina Granitovega premoženja že prodana. Upnikom iz prisilne poravnave in kasneje iz stečajnega postopka pa ne preostane drugega kot potrpežljivo čakanje. Med upniki prevladujejo bivši zaposleni. (BF)