januar 18, 2018

Steklo, Alma in freske zaznamovali leto v celjskem muzeju

Za Pokrajinskim muzejem Celje je precej pestro leto. Obiskalo ga je nekaj odstotkov več obiskovalcev kot leto pred tem, ob tem so v muzeju na ogled postavili kar nekaj pomembnih razstav, veliko dela pa so imeli tudi na Muzejskem trgu, kjer so odkrili dragocene freske.

Pokrajinski muzej Celje je lani obiskalo nekaj več kot 25.000 obiskovalcev.

Največ še vedno domačih obiskovalcev
Muzejske zbirke v Pokrajinskem muzeju Celje si je lani ogledalo nekaj več kot 25.000 obiskovalcev. Še dobrih 80.000 pa se jih je zvrstilo na razstaviščih na prostem. Največji odstotek so predstavljali domači obiskovalci, sledili so jim Avstrijci, Italijani, Poljaki in gostje iz držav bivše Jugoslavije. Sicer pa so našteli obiskovalce iz kar 60 različnih držav. Med njimi so bili tudi nekateri pomembni gostje, kot so slovenski predsednik Borut Pahor, poljski predsednik Andrzej Duda in liechtensteinski princ Nikolaus von und zu Liechtenstein. Najbolj priljubljeno ostaja razstavišče Celeia – mesto pod mestom, veliko zanimanja je še vedno za razstavo Grofje Celjski, obiskovalci pa si radi ogledajo tudi znameniti Celjski strop v Stari grofiji. Tudi v letošnjem letu cilj muzeja ostaja povečati število obiskovalcev. Po besedah direktorja Staneta Rozmana bo pri tem ključna še bolj intenziva promocija Celja.

Razstave, ki so zaznamovale leto
Med večjimi razstavami, ki so lani ugledale luč sveta, je razstava Steklo na Celjskem. Prikazuje zgodovino steklarstva v naših krajih. Pokrajinski muzej Celje je v sodelovanju s Cankarjevim domom pripravil obsežno razstavo o svetovni popotnici Celjanki Almi M. Karlin z naslovom Kolumbova hči, ki so jo pospremili simpozij, predavanja in katalog. Na razstavi Celje skozi filatelijo so predstavili filatelistično in predfilatelistično gradivo Celja. Svojo razstavo je v letu 2017 dobil tudi Celjski strop. Poimenovali so jo Uganke Celjskega stropa. Muzej je s svojimi razstavami gostoval tudi drugod, v Ljubljani z Almo M. Karlin, v Stični z razstavo Arma Christi, v Šentjurju, Žalcu in Laškem pa z razstavo Ko železna pride cesta.

Izjemno arheloško odkritje za konec
Ne le muzejska dejavnost, Pokrajinski muzej zaposlujejo tudi arheološke raziskave in vedno nova odkritja. Med večjimi je zagotovo odkritje dragocenih fresk na Muzejskem trgu neposredno pred Staro grofijo. Freske s figuralnimi motivi, kot so ptič, delfin, konj in drugi, so ohranjene približno meter v višino in se razprostirajo na nekaj več kot šestih kvadratnih metrih. Po oceni strokovnjakov jih lahko po barvitosti in motiviki primerjamo s tistimi iz Pompejev. Izjemno najdbo, ki je nastala v 1. stoletju n. š., so konec decembra zaščitili z betonsko kletko, da je ne bi poškodovali vremenski vplivi. Zdaj, ko so freske zaščitene, bodo arheologi lahko nadaljevali njihovo restavriranje ter restavriranje ostalih arheoloških ostankov. Ti bodo po zaključku gradnje nove podzemne stavbe na ogled domačim in tujim obiskovalcem. Stavba bo s podzemnim hodnikom povezana s kletjo Stare grofije, zanjo pa bo celjska občina odštela nekaj več kot 240.000 evrov. (NS)