maj 12, 2017

Stičišče šolstva in gospodarstva Dravinjske doline

Robotizirana industrija ni več tako zelo oddaljena. Mlade generacije se tega vse bolj zavedajo tudi zaradi učno-izdelovalnih laboratorijev. Eden takšnih je zaživel v sklopu Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče in bo na voljo vsem, ki v Dravinjski dolini razvijajo tehnološke produkte.

Učni izdelovalni laboratorij na Srednji strokovni šoli v Zrečah si je med nedavnim obiskom vlade v naših krajih ogledal tudi premier Miro Cerar. Pohvalil je sodelovanje med podjetjem Unior in srednjo šolo.

Znanje in vrhunska oprema na enem mestu
Učni izdelovalni laboratorij (U-LAB) je nekakšen most med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom. Več kot pol milijona evrov je za njegovo vzpostavitev zagotovilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V njem so na voljo najsodobnejši stroji in naprave, ki omogočajo izdelovanje in prototipiranje. Od laserskih rezalnikov, 3D tiskalnikov in kolaborativnih robotov do gravirnih strojev, strojnega vida, razalnikov in stružnikov. "Tudi v naših krajih želimo mlade spodbuditi k inoviranju ter soočanju s 4.0 industrijo. Podjetjem pa zagotavljati podporo pri uvajanju manjših razvojnih programov, saj imajo na enem mestu na voljo najsodobnejšo opremo, storitve in znanja, ki pa jih bomo nenehno nadgrajevali. Želimo da naš U-LAB sčasoma preraste v platformo za prenos znanja med vsemi zainteresiranimi deležniki v Dravinjski dolini," pojasnjuje Jasmina Mihelak Zupančič, direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče.

Trije U-LAB-i v Slovenskih Konjicah in Zrečah
Učni izdelovalni laboratorij bo deloval na treh lokacijah - v pritličju Gimnazije Slovenske Konjice je na voljo že nekaj časa; zdaj je nared tudi v Srednji strokovni šoli v Zrečah, tretja lokacija pa je predvidena v prostorih konjiškega Mladinskega servisa. Za zainteresirane posameznike bodo v U-LAB-u organizirali izobraževanja in delavnice ter zagotavljali mentorsko podporo. Prav kakovostna mentorska podpora bo ključna za uspešen razvoj laboratorija. Več o tem direktorica Mihelak-Zupančičeva v spodnjem posnetku, kjer pojasnjuje tudi, kako boste zainteresirani lahko dostopali do učnega laboratorija. (BF)

Galerija slik

Datoteke

DIREKTORICA MIHELAK ZUPANČIČEVA