maj 25, 2018

Štorski jeklarji zaradi pritiskov odpovedali stavko

Za to popoldne napovedana dveurna opozorilna stavka v obratu jeklarna podjetja Štore Steel je odpovedana. Stavkovni odbor se je za to odločil zaradi pritiskov vodstva na člane odbora in zaposlene, ki so nameravali stavkati.

Podrobnosti o dogajanju glede stavke v obratu jeklarne podjetja Štore Steel so na novinarski konferenci predstavili (od leve proti desni): Igor Robida, predsednik KSS-SŠ, Gvido Novak, predsednik KSS, Roman Čelešnik, vodja stavkovnega odbora in član stavkovnega odbora Ladislav Štarkel. (Foto: Radio Štajerski val)

Je stavka zakonita ali ne?
V petek med 13. in 15. uro je od 155 zaposlenih v obratu jeklarne nameravalo stavkati med 60 in 70 delavcev. Oblikovali so stavkovni odbor in napovedali stavko. Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) jim je pri tem nudila podporo. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja stavkovnega odbora Roman Čelešnik, so bili v zadnjih dneh s strani vodstva Štore Steel, tako člani odbora kot delavci, ki so nameravali stavkati, deležni groženj v obliki dopisov na oglasnih deskah v podjetju. »Objavili so, da je stavka nezakonita, da lahko pride do odpovedi delovnega razmerja in da se bo morala povrniti vsa škoda,« razlaga Čelešnik. Stavkovni odbor je s tem seznanil KSS, ki je podal prijavo na inšpektorat za delo, na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa poslal dopis, v katerem od njega pričakuje, da ugotovi, ali je napovedana stavka res nezakonita. »Naj povejo, ali imamo prav mi ali podjetje. Če ima prav podjetje, potem ne moremo z glavo skozi zid, če imamo pa mi prav, bomo pa zagotovo šli naprej,« pravi Čelešnik. To pomeni, da bodo, ko bodo dobili odgovor, opozorilno stavko znova napovedali. Romanu Čelešniku lahko prisluhnete tudi v spodnjem posnetku. Podrobneje smo sicer o razlogih za stavko že pisali, preverite v povezanem prispevku. (NS)

Povezani prispevek:
Štorski jeklarji napovedali stavko

Datoteke

ROMAN ČELEŠNIK O RAZLOGIH ZA ODPOVED STAVKE