april 11, 2017

Študenti častijo pol litra

Študenti po vsej državi dokazujejo, da jim je še kako mar za sočloveka. V teh tednih številni sodelujejo v akciji Častim pol litra. Študenti kri častijo tudi v naših krajih.

Krvodajalstvo je ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Prav je, da se tega zavedajo že mladi.

Več kot 1.000 krvodajalcev
Dobrodelno akcijo darovanja krvi „Častim pol litra“ pripravlja Študentska organizacija Slovenije skupaj z študentskimi klubi po vsej državi ter v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino. V zadnji akciji, ki je bila oktobra lani, je kri darovalo več kot tisoč mladih. „Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči širše občinstvo in spodbudi vse k darovanju te za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujejo okoli 350 krvodajalcev, da zadostijo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah,“ poudarjajo študentje.

Še veliko priložnosti
Tokratna akcija se je začela v začetku aprila, trajala bo do prvega majskega tedna. Včeraj so kri darovali v Celju, v Mariboru pa je bila akcija kar dva dneva. „V dveh dneh je kri darovalo kar 245 študentov, veliko se jih je vpisovalo tudi v register darovanja organov in krvotvornih matičnih celic,“ so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru. V naših krajih bo akcija še ta četrtek na Ptuju in v Šempetru v Savinjski dolini, v petek, 28. aprila v Poljčanah in v četrtek, 4. maja, v Kozjem. Ostale lokacije in termine odvzemov krvi preverite TUKAJ. Seveda pa v transfuzijskih centrih kri jemljejo tudi po običajnem urniku, Rdeči križ prav tako pripravlja redne krvodajalske akcije na terenu. (AD)