november 9, 2015

Sveta Helena dobila novo vinsko kraljico

Marjeta Kosaber je postala nova vinska kraljica Svete Helene. Lento so ji nadeli na nedeljskem martinovanju na Sveti Heleni, ki je bilo znova odlično obiskano.

Črnolasa vinska kraljica Marjeta Kosaber v družbi nekdanjih kraljic in organizatorja prireditve, Franca Žureja mlajšega, ter šentjurskega mestnega viničarja Jurija Malovrha. (Foto: Franci Hrovatič, KS Slivnica)

Lenta prinaša tudi obveznosti
Sveta Helena je dobila že osmo vinsko kraljico. Marjeta Kosaber je nasledila Martino Žavski. Naziv si je prislužila, ker je s svojim znanjem o rujni kapljici prepričala komisijo. „Nič težkega ni bilo. Spraševali so na primer, kako rezati trto, ter o značilnostih različnih sort grozdja,“ pravi novopečena vinska kraljica, ki bo do naslednjega martinovanja zastopala barve Svete Helene, ki leži pri Javorju v Krajevni skupnosti Slivnica pri Celju. Videli jo boste lahko na različnih dogodkih v šentjurski občini, predvsem tistih, povezanih z nego grozdja in pridelavo vina.

Čas zavrtijo v zgodovino
Prireditev Po Sveti Heleni martin na star način je poleg izbora vinske kraljice prinesel še ostalo pestro dogajanje. Številni udeleženci so se na vrh hriba odpravili peš, tam pa so spoznali opravila, kot so se jih lotevali nekoč, in orodja, ki so jih pri tem uporabljali. Na ta dan že tradicionalno vrata svojih gorc odprejo tudi številni okoliški vinogradniki. (AD)

Galerija slik