avgust 6, 2018

Ta teden poostreno nad hitre voznike

Policisti ta teden na cestah po vsej državi izvajajo akcijo Hitrost. V njej poostreno preverjajo, ali vozniki upoštevate omejitve hitrosti. Prav zaradi prehitre vožnje se namreč zgodi največ prometnih nesreč.

Previdno, ta teden je na cestah še več radarjev kot običajno! (Foto: Generalna policijska uprava)

Zaradi prehitre vožnje že 22 žrtev
Po podatkih Generalne policijske uprave so prav poleti prometne nesreče zelo pogoste. Voznike namreč dobra vidljivost, suhost cest in drugi ugodni dejavniki zavedejo ter jim dajo občutek varnosti, zaradi česar povečajo hitrost. Prav tako je zaradi dopustov promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Statistika kaže, da je v prvih šestih mesecih letošnjega leta zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah umrlo 22 ljudi, kar predstavlja 39 odstotkov vseh žrtev, medtem ko jih je v enakem obdobju lani umrlo 34 oz. 45 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Cilji akcije so dolgoročni
Kljub izboljšanju statistike želi Generalna policijska uprava varnost vzdrževati tudi v prihodnje, zato ta teden na slovenskih cestah ob koordinaciji Javne agencija RS za varnost prometa izvaja akcijo Hitrost. Po vsej državi poostreno preverjajo, ali vozniki upoštevate omejitve hitrosti. „Dolgoročni cilj pa je vplivati na voznike, da bi spremenili svoj slog vožnje, in sicer da bi vozili čim bolj defenzivno, umirjeno ter z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu,“ sporočajo iz Generalne policijske uprave. Ob tem še dodajajo, da so s hitrostjo povezani še drugi dejavniki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja. Številne nasvete o varni vožnji v poletnih mesecih najdete TUKAJ. (TB)