september 10, 2015

Terapija z osveženo podobo in dodatnimi programi

Terapija, danes Medical center Rogaška, je že pol stoletja eden osrednjih objektov slatinskega Zdraviliškega parka. Potem ko pet desetletij posodobitev praktično ni bilo, je zdaj spet ponos parka. Medical center Rogaška jo je namreč obnovil. Največja slovenska zasebna zdravstvena ustanova je slovesnost izkoristila tudi za predstavitev novih programov.

Terapija je bila pred petimi desetletji najmodernejša stavba daleč naokoli, potem jo je nekoliko načel zob časa. Zdaj spet sije v vsej svoji lepoti.

Za obnovo milijon evrov in pol
Medical center je z obnovo Terapije počastil tako 50-letnico stavbe kot 350. obletnico odkritja zdravilne vode v Rogaški Slatini. 12-nadstropni objekt je dobil novo stekleno fasado, obnovili so stopnišča ter razgledišča v vseh nadstropjih, prav tako so poskrbeli za požarno varnost, ki doslej ni bila urejena. „Na eni strani imamo visok nivo storitev, ki jh nudimo v našem Medical centru, številna priznanja, ki smo jih prejeli, zelo pomembne goste, ki prihajajo v Rogaško Slatino, na drugi strani pa zgradbo s 50 let staro fasado. Vsekakor je bilo preveč odstopanj. Tako smo želeli harmonizirati visoko kakovost storitev z zunanjim in notranjim izgledom prostorov,“ o vzrokih za milijon evrov in pol vredno naložbo pravi direktor Medical centra Rogaška Marko Lenček.

Klinika za zdravo spanje
Ob slovesnem odprtju obnovljene stavbe so v Medical centru, ki zaposluje skoraj 200 ljudi, predstavili tudi nekaj vsebinskih novosti. Prva je Klinika za zdravo spanje. Težave s spanjem ima že skoraj 45 odstotkov ljudi, vodijo pa lahko v resne zdravstvene probleme. Osredotočali se bodo predvsem na nespečnost in na motnje dihanja med spanjem. „V kliniki bomo najprej opravili pregled pri otorinolaringologu ter bolnika ponoči posneli med spanjem in diagnosticirali motnje dihanja. Na podlagi analize bomo svetovali o nadlajnji diagnostiki in zdravljenju,“ razlaga specialistka interne medicine Suzana Lazarova. Program bo multidisciplinaren, kar pomeni, da bodo pri obravnavi bolnika sodelovali specialisti različnih medicinskih strok, od otorinolaringologov, kardiologov, gastroenterologov in internistov do psihiatrov, nutricionistov, fizioterapevtov in specialistov za akupunkturo. Motnje spanja so namreč izjemno kompleksna težava.

Preventiva za rekreativne športnike
Novost Medical centra je tudi preventivni program za rekreativne športnike. „Tekmovalni športniki so vključeni v razne preglede in tudi v preventivne presejalne teste, s katerimi odkrijejo prirojene motnje. Pri rekreativnih športnikih pa po drugi strani takšnih pregledov ni. A so zelo dobrodošli,“ pravi vodja kardiološke dejavnosti Petra Žohar. To potrjuje s podatkom, da je po 35. letu starosti najpogostejši vzrok smrti med športno aktivnostjo koronarna srčna bolezen. „Pri nas ima veliko rekreativnih športnikov dejavnike tveganja za srčno-žilne dogodke in dobro je, da pred nameravano telesno vadbo opravijo maksimalni obremenitveni test. Tako jim lahko damo nasvet za varno vadbo,“ razlaga Žoharjeva. Pri tem opozarja, da je redno ukvarjanje s športom zdravo in pravzaprav nujno, težave pa lahko nastanejo pri prekomerni aktivnosti, predvsem pri na primer tekaških, kolesarskih in plavalnih maratonih. Ponekod v tujini so testiranja pred udeležbo na organiziranih maratonih za udeležence nad 35. letom že obvezni.

Pelvični center
Posebno pozornost bodo v Medical centru v prihodnje posvečali tudi diagnostiki in zdravljenju motenj v delovanju spodnjih sečil. Vzpostavljajo Pelvični center, ki je prvi tovrstni v Sloveniji, pomagal pa bo predvsem ženskam. Podatki kažejo, da imajo številne ženske težave z uhajanjem urina, pogosta motnja je tudi prekometna aktivnost mehurja, nemalo žensk se sooča še z zdrsom mehurja, maternice, črevesa ali nožnice. „Poleg teh težav bomo v Pelvičnem centru pomagali tudi pri ginekoloških težavah, kot so motnje v krvavitvi, endometrioza, adenomioza, ciste jajčnikov, miomi in polipi. Naši strokovnjaki bodo obravnavali tudi težave, kot sta bolečina pri spolnih odnosih ter suha nožnica,“ pravi ginekolog prof. dr. Igor But. (AD)

 

Galerija slik