december 13, 2016

Tim Gajser ne prižiga petard

"Petarde nisem še nikoli prižgal, ker se zavedam, kaj bi lahko zapravil," pravi svetovni prvak Tim Gajser. Letošnji ambasador akcije "Bodi zvezda, ne meči petard" nas poziva, naj poskrbimo, da bodo prazniki varni.

Takšnih poškodb je veliko, zaradi neodgovornega ravnanja s pirotehniko pa so nekateri ostali celo brez roke. (Foto: UKC Ljubljana)

Tim nagovarja predvsem mlade
December zaznamujeta tudi pokanje petard in prižiganje ognjemetov. "So oslepitve, raztrgane roke, opečeni prsti, vznemirjeni sosedi in prestrašene živali vredni poka petarde?" se sprašujejo policisti, predvsem pa zdravniki, saj imajo vsako leto opravka z raztrganinami, opeklinami in ostalimi poškodbami, ki nastanejo ob napačni uporabi pirotehnike. Makolčan Tim Gajser ima jasen odgovor. "Petarde nisem še nikoli prižgal, ker se zavedam, kaj bi lahko zapravil," poudarja svetovni prvak v motokrosu, ki navdihuje mnoge. Ker pa je med poškodovanci zaradi pirotehnike največ mladih, jim svetuje, naj se raje ukvarjajo s športom oziroma kakršnimkoli hobijem, ki jih veseli. Pirotehniko pa naj raje pustijo ob strani.

Trije lani poškodovani so trajni invalidi
Prodaja in uporaba petard sta sicer prepovedani, druga pirotehnična sredstva, katerih učinek je pok, bodo začeli prodajati prihodnji teden. Njihova uporaba bo dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Med lani poškodovanimi je bilo skoraj dve tretjini mlajših od 20 let, trije bodo posledice čutili vse življenje, saj so postali trajni invalidi. Med tistimi, ki so utrpeli poškodbe, je bilo več kot polovica tistih, ki petarde ali rakete niso prižgali sami. Pri poškodbah prihaja do opeklin, poškodb mehkih tkiv, kosti, lahko se konča tudi z amputacijo uda, izgubo sluha in vida. Število poškodb se je sicer v zadnjem desetletju zmanjšalo, a vsaka poškodba je odveč. (BF)