december 1, 2016

Toliko odkritih okužb z virusom HIV še ni bilo

V Sloveniji je vse več ljudi, ki živijo z okužbo HIV. Po uradnih podatkih jih je okoli 900, a strokovnjaki predvidevajo, da jih je bistveno več, saj se zaradi stigme mnogi ne testirajo. Posebej zaskrbljujoč je podatek, da v naši državi letos beležimo največji porast odkritih okužb doslej.

Če sumite, da ste okuženi z virusom HIV, se lahko brezplačno testirate vsak ponedeljek na Kliniki za vročinska stanja in infekcijske bolezni v Ljubljani, lahko pa tudi pri vašem osebnem zdravniku.

Ključna je zdrava spolnost
Na Inštitutu za javno zdravje letos beležijo 56 novih diagnoz okuženih Slovencev, med njimi so štirje tujci. Največ jih je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Vse več primerov zaznavajo tudi pri heteroseksualcih. Še vedno pa so številne diagnoze prepoznane prepozno, zato strokovnjaki vse, ki so bili izpostavljeni tveganjem, pozivajo, da čim prej pridejo na testiranje. "Menim, da bi o tej problematiki morali dosledno govoriti čez vse leto. Ne le 1. decembra - na Svetovni dan aidsa. Tako bolezni HIV kot tudi ostale spolno prenosljive bolezni lahko preprečimo z odgovorno oziroma zdravo spolnostjo, z uporabo zaščitnega sredstva oziroma kondoma," pravi zdravnica Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Najnovejše raziskave so razkrile, da mladi pri prvih spolnih odnosih uporabljajo kondom v približno 75 odstotkih. Z leti ta odstotek precej pade na račun drugih zaščitnih metod. Pri starosti 17 let in pol je že imela spolno izkušnjo polovica populacije, približno četrtina že pri starosti 15 let.

Premagajte strah in se testirajte
Letošnje geslo, s katerim obeležujemo Svetovni dan aidsa, izpostavlja preventivo kot najpomembnejšo aktivnost, ki jo je potrebno ponovno okrepiti, če želi svet do leta 2030 zajeziti pandemijo HIV-a. "Sicer imamo vedno bolj kakovostna in učinkovita zdravila, ki obolelim podaljšujejo življenje. Pomembno pa je, da zajezimo širjenje tega virusa," še poudarja dr. Leskovškova. V Sloveniji je okoli 900 oseb, ki imajo diagnozo HIV, nekaj jih je že umrlo, nekaj se jih je odselilo, nekaj tudi priselilo. Natančnih podatkov ni, saj se mnogi okuženi zaradi stigme ne odločijo za testiranje. Zato so upravičene domneve, da jih je okoli 2000. K zaupnemu ali anonimnemu testiranju (obe sta brezplačni) nas spodbuja dr. Evita Leskovšek - prisluhnite ji v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

POZIV K TERSTIRANJU ZA HIV