februar 11, 2016

Čas smo zavrteli nazaj s Tonetom Rusom

Med ljubitelji slovenske domače glasbe menda ni nikogar, ki ne bi vedel, kdo je Tone Rus. Kot glasbenika, pevca in tudi avtorja premnogih uspešnic se ga spomnimo iz legendarne zasedbe Fantje z vseh vetrov, že približno desetletje in pol pa ga poznamo kot vodjo Ansambla Toneta Rusa. Tone pravi, da vsaka njihova »pesem pride iz srca. Kar sama se zapoje in zato tudi ni čudno, da marsikatera za vedno ostane v srcih poslušalcev.«

Tone Rus pravi, da bi čas zavrtel nazaj za kakšnih 50 let - v čas njegove mladosti v rojstni vasici Vrzdenec.

Tone Rus je med drugim sodeloval z ansambloma Franca Flereta in Ludvika Lesjaka, kar nekaj časa je bil član že omenjenega ansambla Fantje z vseh vetrov, s katerim je prejel kar pet zlatih orfejev ptujskega festivala. Leta 2000 je ustanovil svoj ansambel – Ansambel Toneta Rusa, ki je zelo hitro osvojil mnoge poslušalce. Prvič so se javnosti predstavili v domačem kraju Horjul, od takrat pa skoraj v vseh krajih po Sloveniji, pa tudi v tujini.

Tik pred praznikom kulture nas je Tone Rus obiskal v studiu Štajerskega vala in že v uvodnih minutah priznal, da ima prav poseben odnos do slovenske kulture, besede in vsega lepega, kar mora – po njegovih besedah – ostati.  Z voditeljico Andrejo Kukovič sta se ob melodijah z njihove zadnje zgoščenke Čas bi zavrtel nazaj na kratko sprehodila po preteklih letih in tudi pogledala malce naprej. Ob tem pa sta si vzela čas za poslušalce, ki si želijo izvedeti, od kod Tone črpa ideje in teme njegovih priljubljenih viž. Kot lahko slišite v pripetem posnetku oddaje, ima čisto vsaka melodija svojo zgodbo in dušo.                                      

Mlada zasedba, ki jo združuje zdajšnji ansambel, je sestavljena iz samih odličnih glasbenikov (poleg Toneta Rusa še Tomy Farkaš, Jure Ciber, Blaž Zupan in Matija Bizjan); kot posebnega aduta je Tone posebej izpostavil dobre basiste, po katerih je pravzaprav ansambel prepoznaven. Iz pogovora boste lahko razbrali, da je še kako ponosen na svojo zasedbo in glasbeno družino, da pa mu največ pomeni to, da ljudje njegovo glasbo sprejemajo in imajo radi. Brez tega, pravi Tone, gotovo ne bi ustvarjal. Če je torej to njegovo merilo, smo prepričani, da nas bo še dolgo razvajal z novimi in novimi domačimi vižami. Prisluhnite pogovoru in uživajte v glasbi Ansambla Toneta Rusa!

   

Galerija slik

Datoteke

TONE RUS 1 DEL

TONE RUS 2 DEL