december 12, 2017

Trajnostna mobilnost eden večjih izzivov prihodnosti v Celju

Na celjski občini se ob skorajšnjem zaključku letošnjega leta že ozirajo v prihodnost. Eden večjih izzivov prihodnjega leta bo delo na področju trajnostne mobilnosti in vzpostavitev javnega potniškega prometa.

Na celjski občini želijo občane navdušiti nad uporabo koles in javnega potniškega prometa. (Foto: Radio Štajerski val)

Celjani bodo kolesarili z občinskimi kolesi
Celjska občina je letos sprejela celostno prometno strategijo, ki bo osnova za črpanje evropskega denarja na tem področju. V proračunu za prihodnje leto, ki naj bi ga celjski mestni svetniki predvidoma potrdili danes, je denar predvidela tudi za ukrepe trajnostne mobilnosti. Med njimi je uvedba javnega sistema izposoje koles, v okviru katere občina načrtuje postavitev 17 postaj za izposojo, nakup 100 koles, med katerimi bo 66 klasičnih in 34 električnih. Ob tem bo občina pripravila in vzpostavila tudi programsko opremo za podporo in delovanje javnega sistema izposoje koles. Precej denarja bo namenila tudi za ureditev mreže kolesarskih povezav. Dopolnila in označila bo dobrih 46 kilometrov novih kolesarskih poti v mestu, postavila bo table za predstavitev pomena trajnostne mobilnosti, števce za kolesarje in servisna stojala. Ko bo vse to postorila, naj bi bila mreža kolesarskih povezav v mestu dolga okoli 80 kilometrov in pol. Celoten projekt ureditve, ki ga bo celjska občina uresničevala v letih 2019, 2020 in 2021, bo stal skoraj 2,3 milijona evrov. Približno 1,5 milijona evrov bo evropskega denarja, razliko bo zagotovila občina sama.

Že prihodnje leto učinkovitejši avtobusni prevozi
Celjani naj bi v prihodnjih letih poleg novih koles dobili tudi učinkovitejši potniški promet, ki ga doslej pravzaprav sploh ni bilo. Občina je to jesen že objavila javno naročilo za nakup avtobusov z nizkimi emisijami. Za deset avtobusov z 20 do 25 sedišči in prav toliko stojišči naj bi odštela okoli 600.000 evrov. Nekaj denarja naj bi zagotovila sama, del pa naj bi pridobila tudi iz Ekosklada. Nov javni potniški promet v Celju bo urejen tako, da bodo avtobusi vozili na štirih progah, ki bodo mesto povezovale z Ostrožnim, Lavo, Novo vasjo, Hudinjo in zahodni del mesta z nakupovalnimi središči. Avtobusi naj bi vozili na 20 minut, kar je pogosteje kot doslej, ko vozijo na eno uro. Občina bo sicer ob tem morala urediti ali zgraditi tudi avtobusna postajališča. Novega, enostranskega načrtuje na Levstikovi ulici, v smeri Vrunčeve ulice, na obeh straneh ceste ga bo postavila na Čopovi ulici. Tako nova postajališča kot 17 obstoječih bodo dobili nove nadstrešnice in urbano opremo. Avtobusna postajališča bodo sicer, kot so napovedali na celjski občini, opremili tudi z 42 prikazovalniki, namenjenimi obveščanju potnikov o prihodih avtobusov. Javni potniški promet naj bi v Celju vzpostavili že prihodnje leto, zanj pa bodo skupaj z denarjem Evropskega sklada odšteli nekaj manj kot 1,4 milijona evrov. (NS)