oktober 14, 2016

Tudi jajca imajo svoj dan

Ste vedeli, da imajo tudi jajca svoj dan? Drugi petek v oktobru je svetovni dan jajc. Praznujemo ga že od leta 1996, predvsem v opomin, kako vsestransko, dostopno in koristno živilo so. Mi smo poklicali Celjana, ki ima jajca na jedilniku prav vsak dan.

Jajčka lahko pripravimo na več načinov. So tudi nepogrešljiva sestavina najrazličnejših jedi.

Živilo, polno vitaminov in mineralov
„Za proizvodnjo enega jajca je potrebnih med 24 in 26 ur, vsaka kokoš pa v enem letu znese približno 300 jajc. Dve tretjini jajca predstavlja beljak, eno tretjino pa rumenjak, pri čemer je barva rumenjaka odvisna od prehrane kokoši,“ o jajcih pravi Andrej Ocepek iz podjetja Meja Šentjur. Dodaja, da so jajca odličen vir vitaminov in mineralov ter naravnih beljakovin. Ob tem razlaga, da pri njih jajca proizvajajo na vse štiri načine, ki jih dovoljuje evropska zakonodaja. Kateri so in kaj pomeni vsak od njih, Andreju Ocpeku prisluhnite v spodnjem posnetku. Podrobneje je tudi pojasnil, kako brati žige na vsakem jajcu.

Vsak Slovenec poje na leto 11 kilogramov jajc
Podatki kažejo, da je v lanskem letu vsak Slovenec v povprečju pojedel 11 kilogramov jajc oz. 190 srednje velikih jajc. Sliši se veliko, a dejstvo je, da jajca jemo tudi v na primer testeninah, pecivu in še kje … Martin Kacbek pa se je ob svetovnem dnevu jajc pogovarjal s Celjanom Iztokom Kočevarjem, ki prav vsak dan poje po pet ali šest jajc. Zakaj, prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Andrej Ocepek o proizvodnji jajc

Iztok Kočevar o tem, zakaj poje toliko jajc