september 27, 2016

Turizem mnogo več kot le pobeg od vsakdanjih obveznosti

Današnji 27. september je svetovni dan turizma. Letošnje geslo je „Turizem za vse“. Ta gospodarska panoga po vsem svetu raste, tudi podatki v Sloveniji so spodbudni.

Celotna Slovenija, vključno z našimi kraji, se lahko pohvali z izjemnimi turističnimi lepotami.

Turizem je širjenje obzorij
„Turizem morda na prvi pogled pomeni oddih od vsakdanjih obveznosti in odkrivanje novih destinacij, vendar je mnogo več kot to. Turizem pomeni tudi širjenje obzorij, tkanje niti med znanim in neznanim, širitev zavedanja, medsebojnega spoštovanja in razumevanja. In ravno zato, ker so učinki turizma, poleg gospodarskih, povezani s še pomembnejšimi, zato, ker je turizem tudi promotor miru in spoštovanja, moramo mi kot predstavniki turistične ponudbe spoštovati pravice  vseh možnosti »biti turist«,“ je v svoji poslanici ob svetovnem dnevu turizma zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Letošnja tema dneva je namreč „Turizem za vse“. Tako je slišati številne pozive k prizadevanjem, da so turistična doživetja omogočena tudi ranljivim skupinam, kot so invalidi, ljudje v socialni stiski, starostniki … Podatki Svetovne turistične ogranizacije sicer kažejo, da je bilo lani po vsem svetu zabeležnih skoraj 1,2 milijarde prihodov turistov, v Sloveniji smo našteli slabe 4 milijone turistov, kar je več kot kdajkoli prej.

Kaj o Sloveniji meni Jody iz Mauriciusa?
Katja in Davor sta ob svetovnem dnevu turizma v naš studio povabila predsednika Turistične zveze Slovenije Petra Misjo, tudi župana ene bolj turističnih slovenskih občin, občine Podčetrtek. Zanimivemu pogovoru prisluhnite v spodnjem posnetku. Med drugim izveste, kateri turisti v Sloveniji zapravijo največ denarja. Prav tako sta preverila, kako se v Sloveniji počuti eden od tujcev, Jody iz Mauriciusa, ki je že več let animator v Termah Olimia. Pred naš mikrofon pa smo ujeli tudi nekaj poslušalcev iz naših krajev ter jih povprašali, na ogled katere znamenitosti bi najprej odpeljali gosta iz tujine. (AD)

Datoteke

Katja in Davor s predsednikom TZS Petrom Misjo

Katja in Davor z Jodyjem, ki se je v Slovenijo priselil z Mauriciusa

Kam bi v vašem kraju najprej peljali gosta iz tujine?