december 20, 2016

Unior lažje do denarja za razvoj in poplačilo dolgov

Za Unior je letošnje poslovno leto najboljše doslej. Da je zreška družba po nekaj kriznih letih znova v dobri finančni kondiciji, so spoznale tudi banke, ki so Uniorju omogočile najetje okoli 113 milijonskega posojila pod ugodnejšimi pogoji. Kaj to pomeni za uspešnega izvoznika?

Podpisa 112,8 milijona evrov vredne posojilne pogodbe so se udeležili predstavniki vseh šestih sodelujočih bank. Koordinator posla, ki so ga usklajevali skoraj leto dni, je bila Nova ljubljanska banka.

Kupca za program Turizem (še) ni
Spomnimo, da je bil Unior v najbolj kriznem letu 2012 prisiljen 144 milijonski kredit do 12 bank reprogramirati na daljše časovno obdobje, in sicer do leta 2019. Zdaj bo laže, saj je Unior zaradi izboljšane bonitete pridobil 112,8 milijona evrov vredno sindicirano posojilo konzorcija šestih bank - Nove ljubljanske banke, Nove kreditne banke Maribor, Abanke, Gorenjske banke, Banke Koper in Sberbank. In to pod boljšimi pogoji. "Okoli 100 milijonov je šlo za poplačilo starih dolgov, razliko pa bomo porabili za obratna sredstva in uravnavanje denarnega toka. Do leta 2023, ko sindicirano posojilo zapade v poplačilo, bomo z letnimi plačili po okoli sedem milijonov evrov odplačal 50,9 milijona evrov, leta 2023 pa še preostalih 61,9 milijona evrov," je poudaril predsednik Uniorjeve uprave Darko Hrastnik in povedal še, da kupca za program Turizem (Terme Zreče in RTC Rogla) še vedno niso našli. Do konca januarja se bodo odločili, ali bodo prodajo za leto ali dve ustavili ali pa z njo nadaljevali. Unior je tudi 97-odstotni lastnik RTC Krvavec. Po Hrastnikovih napovedih naj bi ga prodali spomladi prihodnje leto. "O tem, kdo se zanima za Krvavec, še ne želim govoriti. Lahko povem le, da potekata dva skrbna pregleda. Novi lastnik pa najverjetneje ne bo tujec," je skrivnosten Hrastnik.

Uniorju banke zaupajo
Še leta 2013 je Unior posloval z izgubo, letos pa predvidevajo deset milijonov evrov dobička. Predsednik uprave Nove ljubljanske banke Blaž Brodnjak pravi, da banke pozorno spremljajo slovenska podjetja. "Podpiramo dobre podjetniške zgodbe. In takšno piše tudi Unior. Gre za eno večjih sindiciranih posojil v slovenskem prostoru. Skupaj z drugimi bankami, ki so v tem poslu odigrale pomembno vlogo, dokazujemo, da v podpori slovenskemu gospodarstvu znamo in zmoremo stopiti skupaj," poudarja Brodnjak, ki zagotavlja, da bodo banke vedno stale ob strani podjetjem z jasno in ambiciozno poslovno vizijo. Izjavama Darka Hrastnika in Blaža Bordnjaka prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Galerija slik

Datoteke

DARKO HRASTNIK O POSOJILU

BLAŽ BRODNJAK O POSOJILU