april 12, 2018

Unior uspešno, a s pomanjkanjem primernega kadra

Zreški Unior po krajših kriznih obdobjih leta 2009 in 2012 zadnja leta znova posluje uspešno. Zdaj ga pestijo druge težave. Pomanjkanje ustreznega kadra. Kljub temu, da so lani dodatno zaposlili okoli 170, sodelavce s specifičnimi znanji še iščejo.

Zreški Unior povečuje prihodke in dobiček. Ob tem pa dodatno zaposluje. (Foto: d.d. Unior)

Z višjimi prihodki in dobičkom
Zreški Unior je lani dosegel dobrih 165 milijonov evrov čistih prihodkov. To je skoraj desetino več kot predlani. Za toliko je bil višji tudi dobiček. Dosegel je 7,7 milijona evrov. Na ravni celotne skupine Unior, ki združuje 26 podjetij v 18 državah, pa so bili lanski prihodki težki 239 milijonov evrov, devet odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček skupine je znašal 5,7 milijona evrov, kar je manj kot predlani. V Uniorju pojasnjujejo, da zato, ker so prenesli RTC Krvavec med sredstva za prodajo. Zreški Unior ima okoli 1800 zaposlenih, lanska povprečna bruto plača pa je znašala 1.535 evrov.

Težave s kadri
V zreškem Uniorju imajo še vedno težave pri zagotavljanju ustreznega kadra. Najbolj povprašujejo po pomožnih kovačih, elektro in strojnih monterjih, CNC operaterjih, obdelovalcih kovin, metalurgih in voznikih viličarjev. Lani so na novo zaposlili skoraj 170 sodelavcev, kar pa še vedno ni dovolj. Kadrovsko vrzel premoščajo predvsem z nadurnim delom. Ker to ni dolgoročna rešitev, bodo okrepili prizadevanja pri iskanju posameznikov z ustreznim znanjem. V zreškem Uniorju je zdaj približno 1.800 zaposlenih, lanska povprečna bruto plača je znašala 1.535 evrov. (BF)