december 9, 2015

Uspešno leto celjskega Simbia

V celjskem komunalnem podjetju Simbio ob koncu leta z zadovoljstvom ugotavljajo, da ga bodo zaključili uspešno. Poslovne številke so pozitivne, prav tako je spodbuden trend zmanjševanja komunalnih odpadkov.

V celjskem Simbiu so letos zbrali nekaj manj kot 42 ton komunalnih odpadkov. To je približno 331 kilogramov na prebivalca.

Letos manj komunalnih odpadkov 
Na tradicionalnem prednovoletnem srečanju z novinarji je direktor Simbia Marko Zidanšek predstavil rezultate poslovanja: „Leto bomo končali v zelenem oziroma na pozitivni ničli, s približno 15 milijoni evrov prihodkov. To je v skladu z delovanjem javnih gospodarskih služb.“ Zidanšek je zadovoljen tudi z rezultati zbiranja komunalnih odpadkov. Njihova količina iz leta v leto pada. Letos bodo v primerjavi z lanskim letom zbrali 2 odstotka oziroma 660 ton manj odpadkov. V 12 občinah, kjer Simbio opravlja to javno gospodarsko službo, bodo tako do konca leta pri vsakem prebivalcu zbrali okoli 331 kilogramov odpadkov, kar je 5 kilogramov manj kot lani. Spodbuden je tudi trend zviševanja ločeno zbranih odpadkov. Letos so v primerjavi z lanskim letom zbrali za 7 odstotkov več stekla, 4 odstotke več biorazgradljivih odpadkov, odstotek več je bilo embalaže in 4 odstotke več zbranih nevarnih odpadkov.

Novo leto prinaša novosti
Z novim letom bodo v celjskem komunalnem podjetju Simbio uvedli nekaj novosti, povezanih z zbirnimi centri. V želji zagotavljanja večje varnosti bodo azbestne in gradbene odpadke prevzemali samo v zbirnem centru v Bukovžlaku in ne več v ostalih zbirnih centrih kot doslej. Spremenila se bo tudi kvota za kosovne odpadke. Zanje ne bo več veljala kvota štirih avto prikolic, ampak bo možno te odpadke brezplačno pripeljati večkrat. (NS)