maj 10, 2017

V Celje je prišla vsa Evropa

Ob včerajšnjem 9. maju, Dnevu Evrope, je v Celju vrata za en dan odprla Evropska vas. V njej je značilnosti različnih delov Evrope predstavljalo več kot 300 otrok in mladih iz 22 osnovnih šol. šestih srednjih šol ter enega vrtca.

Najmlajši vedo veliko o Evropi. (Foto: MO Celje)

Spoznavali bogastvo Evrope
Čeprav je letošnji Evropski vasi malce ponagaj dež, je bilo na Krekovem trgu zelo živahno. Otroci so Evropo predstavljali z najrazličnejšimi izdelki, pa tudi plesnimi in glasbenimi nastopi ter tako mimoidoče popeljali v različne evropske države. »Verjetno ste pri pripravljanju današnje Evropske vasi uživali, se zabavali, spoznavali to bogastvo Evrope v njeni multikulturnosti in različnosti posameznih značilnosti vsake od držav v tej naši združeni Evropi. Verjamem, da se zavedate, da s tem ohranjamo lastno kulturo, kajti to je tisto, kar nas dela drugačne od drugih evropskih narodov in kar krepi našo skupno kulturo, skupno državo, skupno zgodovino,« je ob obisku Evropske vasi dejal celjski župan Bojan Šrot.

Nekoč evropska vas v več regijah
Evropska vas je bila v celju letos že 12., projekt je sicer zaživel leta 2006 pod pokroviteljstvom Šole za ravnatelje in Evropske hiše Maribor. Nekoč je bil v osmih slovenskih regijah, a pred nekaj leti je zamrl. Ohranil se je le v Celju, kjer ga koordinira OŠ Frana Roša. (AD)

Galerija slik