november 24, 2015

Na slovenskem zajtrku v celjskem Tušu

Pri slovenskem trgovcu Tušu v Celju so ob Tednu slovenske hrane pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. K sodelovanju so povabili lokalne dobavitelje in čebelarje. Skupaj so predstavili svoja prizadevanja za promocijo lokalno pridelane hrane.

Na tradicionalnem slovenskem zajtrku v Celju so predstavili tudi letošnjo novost, marmelado z medom.

Slovenci vse bolj cenimo domačo hrano
Zadnja leta smo Slovenci vse bolj osveščeni o pomenu in kakovosti domače, slovenske hrane. K temu so pripomogla tudi prizadevanja lokalnih pridelovalcev in trgovcev. Eden od njiih je tudi Skupina Tuš, kjer so ponosni, da je 70 odstotkov izdelkov na njihovih policah slovenskih. Na tradicionalnem slovenskem zajtrku v celjskem Planetu Tuš so predstavili novost – slovenske marmelade z medom. Obiskovalci so lahko več izvedeli tudi o pomenu čebel, medu in cvetnega prahu, o čemer je spregovoril Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. „Med ima številne zdravilne učinke, kar vse bolj prepoznavajo tudi ljudje. Manj poznani so drugi čebelji izdelki, kot sta cvetni prah in matični mleček. Prav zato sta pomembna promocija in osveščanje ljudi,“ je povedal Noč.

Kako je s čebelarstvom v Sloveniji?
Nepogrešljiv del tradicionalnega slovenskega zajtrka je med, zato je bila osrednja pozornost na zajtrku v Celju namenjena prav njemu. Čebelarji pravijo, da se za prihodnost čebelarstva pri nas ni bati. Za to dejavnost se zanima vedno več mladih, hkrati pa tudi država vse bolj prepoznava njegov pomen. V Sloveniji je sicer okoli 10 tisoč čebelarjev, večinoma majhnih, zato si v Čebelarski zvezi Slovenije prizadevajo, da bi bili bolj organizirani in bi lažje skupaj nastopali na trgu. Večina slovenskega medu se sicer proda na domačem trgu, a je vse več povpraševanja tudi iz tujine. Da so slovenski čebelarji zelo cenjeni, kaže tudi dejstvo, da jih je pri prizadevanjih za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel podprl velik del mednarodne javnosti. (NS)