junij 27, 2017

V Celju bodo delili fotografsko znanje

Prvi julijski teden prinaša 10. Celje FOKUS. Fotografska delavnica, ki je v zadnjih letih prerasla v pravi festival, bo znova postregla z zanimivimi izobraževalnimi temami za fotografe in pestrim spremljajočim dogajanjem za vse ljubitelje fotografije.

Ekipa Celje FOKUS pravi:

Štiridnevno učenje od najboljših
Fotografska delavnica Celje FOKUS je v prvi vrsti namenjena fotografom, udeležencem delavnice. Ti bodo pod vodstvom štirih uglednih fotografskih mentorjev iskali navdih in motive za ustvarjanje fotografskih zgodb. Znanje bodo tokrat delili Klemen Razinger, Primož Lukežič, Jaka Gasar in Andrej Lamut. Po besedah umetniškega vodje Matije Plevnika bo delo temeljilo na individualnem pristopu, pri čemer bo vsak mentor imel določeno število udeležencev, ki jim bo namenil svoj čas in znanje. Trenutno je prijavljenih 12 sodelujočih, prijave pa še niso zaključene. Plevnik ob tem dodaja, da nikoli niso ciljali na množičnost, saj je dinamika v manjših skupinah boljša, prav tako pretok znanja. Udeleženci bodo skušali pri svojem delu zajeti čim več spektrov fotografije, ob tem pa bo velik poudarek na druženju.

Zanimivi dogodki za vse
Celje FOKUS bo dogajanje v Celju popestril med 4. in 8. julijem. Organizatorji obljubljajo, da bo zanimivo za najširšo publiko. Pripravljajo namreč brezplačne fotografske dogodke, razstave, intervencije v prostor, ki bodo povezani s sodobno fotografijo. Fotografi in ljubitelji fotografije se bodo družili na fotografskem ogledu mesta. Na razstavi Fotograf kot poklic bodo spoznavali ozadje delovanja znamenitega Foto ateljeja Pelikan, na projektu Pasji dnevi bodo v fotografski objektiv ujeli pse in njihove lastnike, na ogled bodo tudi najbolj osovražene fotografije v mestu. Še posebej zanimiv pa bo Art crawl, večerni sprehod s projekcijami fotografij mentorjev na fasadah mestnih stavb. Celje FOKUS prinaša še razstavo Jake Babnika Why so serious in fotografiranje s Camero Obscuro v Pelikanovem fotografskem muzeju. Jubilejni FOKUS se bo končal s predstavitvijo fotografij, ki jih bodo v štirih dneh ustvarili udeleženci delavnice. (NS)