marec 8, 2018

V Celju na ogled evropska fotografska dediščina?

Mestna občina Celje bo odkupila Pelikanovo hišo in jo predala v upravljanje celjskemu Muzeju novejše zgodovine. Hiša namreč meji na objekt muzeja, v katerem je sicer že stekelni fotografski atelje. Tako bo muzej lahko v dodatnih prostorih skrbel za celovito predstavitev evropske fotografske dediščine na enem mestu. Tega v Evropi še ni.

Ambicioznih in atraktivnih zamisli v Muzeju novejše zgodovine Celje ne manjka.

Edinstvena priložnost
Kdaj bo prišlo do odkupa Pelikanove hiše, direktor Muzeja novejše zgodovine Tone Kregar sicer še ne ve. "Zagotovo bo do takrat preteklo še nekaj vode. A pomembno je, da je mestna občina v ta namen le zagotovila denar in tako omogočila dodatne možnosti za nadgradnjo vsebin in promocijo našega muzeja," pravi direktor Kregar, pri tem pa poudarja, da se bo Celje lahko potem, ko bo projekt uresničen, ponašalo z edinstvenim muzeološko-konservatorskim pregledom fotografske dediščine v Evropi. "Ne poznam nobenega evropskega mesta, ki bi imelo zgodovino fotografije 20. stoletja zbrano na enem mestu," še dodaja navdušeno.

Spomin na Franja Malgaja in na primorske begunce po 1. svetovni vojni
Sicer pa ne bodo prezrli 100. obletnice konca prve svetovne vojne oziroma razpada Avstroogrske monarhije, boja za severno mejo in nastanka nove jugoslovanske države. Kar dva njihova letošnja projekta bosta osvetlila te pomembne zgodovinske prelomnice. "Prvi se bo osredotočal na Primorce, ki so izpod fašističnega škornja po prvi svetovni vojni bežali na Štajersko. Gre za razstavo, ki jo je pripravila Darja Jan in jo naslovila Buči morje Adrijansko, odprli jo bomo konec marca. Gre za prvo razstavo s tovrstno problematiko pri nas," navaja direktor. Drugi projekt bo spomnil na Franja Malgaja, ki ga zgodovina pomni kot tragičnega borca za severno mejo. Franjo Malgaj je bil dijak celjske gimnazije, ki je novembra leta 1918 iz Celja odpeljal skupino fantov in vojakov braniti slovensko narodnostno mejo na Koroškem. "Izdali bomo strip o njem. Tako ga bomo na zanimiv način približali mlajšim generacijam. Prepričani smo, da bo atraktiven strip zanimiv za širši slovenski prostor," še dodaja Kregar. Sicer pa te dni v otroškem muzeju Hermanov brlog zapirajo gostujočo razstavo Zabavna matematika, ki je bila deležna izjemnega obiska. Zgolj v enem mesecu si jo je ogledalo okoli 3 tisoč obiskovalcev. Medtem pripravljajo novo. Naslovili so jo Zemlja pleše. Z njo bodo med mladimi krepili okoljsko osveščenost. (BF)