april 4, 2017

V Celju novi prostori za delo poklicnih gasilcev

Združenje slovenskih poklicnih gasilcev je na Maistrovi ulici v Celju dobilo svoje prve prave prostore in sedež združenja. Novo pridobitev so gasilci uresničili ob pomoči Ministrstva za obrambo, slovesnega odprtja pa se je udeležila tudi ministrica Andreja Katič.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je nove prostore v Celju odprla skupaj z vodstvom Združenja slovenskih poklicnih gasilcev in Uprave za zaščito in reševanje RS. (Foto: Štajerski val)

Pod eno streho vsa zaščita in reševanje
Združenje slovenskih poklicnih gasilcev se je v stavbi na Maistrovi ulici pridružilo celjski izpostavi Uprave za zaščito in reševanje RS. »Pod eno streho so sedaj vse tiste sile, ki sodelujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,« je dejala ministrica Andreja Katič in dodala, da obrambno ministrstvo zelo dobro sodeluje tako s poklicnimi kot prostovoljnimi gasilci. Kot je še poudarila, si na ministrstvu prizadevajo prisluhniti željam in potrebam slovenskih gasilcev, trenutno je v pripravi zakon o gasilstvu, o katerem naj bi bilo več govora v drugi polovici leta, saj še vedno tečejo usklajevanja. Kaj pa od novega zakona pričakujejo gasilci? »Mi si samo želimo, da se postavijo trdni temelji tako za poklicne kot prostovoljne gasilce za naprej, ne samo kratkoročno,« je pričakovanja o novem zakonu komentiral Miran Korošak, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev. V združenju so novih prostorov po Korošakovih besedah sicer izjemno veseli: »Doslej smo imeli zgolj poštni nabiralnik v Ljubljani, zdaj ko imamo nove prostore, bomo lahko nemoteno delali, imeli seje in se dogovarjali o načrtih.« Združenje slovenskih poklicnih gasilcev šteje okoli 900 članov. Skupaj je sicer v Sloveniji okoli 1.200 poklicnih gasilcev. Lani je bilo po vsej državi 11.500 gasilskih intervencij, v 70 odstotkih so posredovali prav poklicni gasilci. (NS)