februar 27, 2018

V Celju pripravljeni na 27. Dneve komedije

V četrtek se v Slovenskem ljudskem gledališču Celje začenja festival Dnevi komedije. Že 27. leto se bo občinstvo lahko nasmejalo ob komičnih uprizoritvah slovenskih gledališč. Za žlahtne nagrade se bo potegovalo osem tekmovalnih predstav.

Na 27. Dnevih komedije bo občinstvo lahko uživalo tudi v predstavi Trač, v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Gledališča Koper. (Foto: SLG Celje)

Med tekmovalnimi kar tri slovenske komedije
Slovenska gledališča so na razpis za letošnje Dneve komedije prijavile 19 predstav. Alja Predan, ki je tokrat prvič selektorica festivala, jih je izbrala osem, ki se bodo predstavile na celjskem odru. Med njimi so kar tri sodobne slovenske uprizoritve. Prva, ki bo v četrtek odprla festival, bo komedija Čakalnica, v izvedbi SiTi Teatra BTC in Krekerja. Drugi dve sta še Tri ženske Prešernovega gledališča Kranj in Trač, v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Gledališča Koper. Poleg slovenskih predstav letošnji program sestavljajo še štiri francoske. Občinstvo bo tako lahko uživalo v komedijah: Bog masakra Drame SNG Maribor, Resnica Slovenskega stalnega gledališča Trst, Totalno katastrofalna večerja, ki jo bo uprizorilo Gledališče Koper, ter Žlahtni meščan Mestnega gledališča ljubljanskega. Na odru celjskega gledališča ne bodo manjkali niti gostitelji. Slovensko ljudsko gledališče Celje bo uprizorilo komedijo Ljubi moj.

Zaključek v znamenju žlahtnih nagrad
Festival Dnevi komedije se bo že tradicionalno končal z netekmovalno predstavo. Tokrat bodo gledalci lahko uživali v komediji režiserja Borisa Kobala, Dan norosti. Bo pa zaključni večer kot običajno tudi v znamenju podelitve žlahtnih nagrad. Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo režiser in dramatik Matjaž Župančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik, urednik, pisec in dramaturg Rok Bozovičar, bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Besedo bo imelo tudi občinstvo, ki bo v času festivala glasovalo za najboljšo predstavo po svojem okusu. Letos bodo na Dnevih komedije podelili tudi Žlahtno komedijsko pero, ki ga podeljujejo vsaki dve leti. Nagrado za izviren komedijski tekst bodo izročili mladi dramaturginji, magistrski študentki na AGRFT Izi Strehar za komedijo Vsak glas šteje. 27. Dnevi komedije v Celju bodo od 1. do 17. marca, podrobnejši program najdete TUKAJ. (NS)