december 12, 2015

V Celju priznanja za najlepše urejeno okolico

Turistično in kulturno društvo Celje je letos pripravilo že 46. podelitev priznanj Zlata vrtnica in metla, za leto urejeno okolje, vrt in cvetlice. Dobitnikov priznanj je bilo kar 35.

Učenci Osnovne šole Frana Krajnca pridno skrbijo za svoj vrtiček. (Foto: Eko šola)

Pomembna je celosta podoba
Turistično in kulturno društvo Celje skuša že 46 let spodbujati Celjane in Celjanke k prizadevanjem za lepo, čisto in urejeno okolje. Kot pravi predstavnica društva Vesna Golner, je Celje načeloma lepo urejeno mesto: „Veliko bolje je, kot je bilo v preteklosti. Še vedno pa obstajajo območja, kjer bi se še dalo marsikaj postoriti.“ Med temi območji pa zagotovo niso okolice in vrtovi 35 nagrajencev letošnjega natečaja, ki so dobili priznanja za svoja prizadevanja. Golnerjeva pravi, da ocenjujejo prav vse: „Pritegne nas pravzaprav celostna podoba, ki se kaže v tistem okolju. Urejena mora biti hiša, oskrbovane morajo biti rastline okoli hiše, na oknih ali balkonih, pometena okolica in urejen odvoz odpadkov.“ Najvišje priznanje, Zlato vrtnico, je letos prejela Osnovna šola Frana Kranjca s Polul. Učenci namreč tudi sami skrbijo za okolico šole, imajo svoj vrt, ki ga pridno obdelujejo, pohvalijo pa se lahko tudi s številnimi nazivi, kot so eko šola, UNESCO šola in kulturna šola.

Letos brez metle
Metle, ki pomeni grajo za neurejeno okolje, Turistično in kulturno društvo Celje letos ni podelilo. Razlog je neodzivnost tistih, ki so jo prejeli v minulih letih. Namesto tega bodo pripravili retrospektivo minulih predlogov in skušali še enkrat opozoriti na možne izboljšave. (NS)