december 19, 2017

V Celju še učinkoviteje nad raka dojk

V Splošni bolnišnici Celje je v ponedeljek vrata odprl Presejalni center za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Vanj bodo na presejalno mamografijo v prihodnjih dveh letih povabljene vse ženske iz celjske območne enote, stare med 50. in 69. letom. V tej ciljni skupini je rak dojk najpogostejši.

V Splošni bolnišnici Celje so izpolnili stroge strokovne zahteve, da so lahko pridobili program DORA. Ob tem so nabavili nov mamograf in uredili prostore, v katerih deluje nov presejalni center.

Letos odkrili že 400 rakov dojk
Tako kot drugod po Evropi in svetu je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Na leto zboli več kot 1.200 žensk, pojavnost pa še narašča. Raka dojk lahko dovolj zgodaj odkrivamo z rentegnskim slikanjem dojk oziroma mamografijo, ki jo omogoča državni presejalni program DORA. Pomemben je, ker z njim odkrijejo spremembe, ko še ni tipnih ali vidnih znakov, zato je zdravljenje lahko dovolj hitro in bolj uspešno, kot bi bilo sicer. Program DORA v Sloveniji deluje od leta 2008. Do konca leta 2006 so pod njegovim okriljem opravili skoraj 215.000 presejalnih mamografij, pri okoli 1.500 ženskah pa so odkrili raka dojk. Letos bo ta številka še višja, do konca leta bodo opravili okoli 70.000 pregledov, doslej pa so odkrili 400 rakov. Odzivnost žensk na povabilo v program DORA je dobra, okoli 73-odstotna. Cilj programa je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov.

S celjskim centrom enaka pravica za vse
Presejalni center za zgodnje odkrivanje raka v celjski bolnišnici je 12. tovrstni center v državi. Z njim je pokrita celotna Slovenija, vsem ženskam pa so omogočili enako pravico in možnost, da se vključijo vanj. V prihodnjih dveh letih bodo na mamografijo povabljene vse ženske med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v občinah Celje, Kozje, Laško, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Vojnik, Vitanje, Zreče, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Pozela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec. V teh občinah je 27.569 žensk iz omenjene starostne skupine, pri kateri je pojavnost raka dojk najbolj pogosta.

Kako deluje?
Ženske bodo na domači naslov prejele pisno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana, na katerem bosta določena datum in ura pregleda v celjski enoti DORE v Splošni bolnišnici Celje. Če termin ne bo ustrezal, se bodo lahko prenaročile. Prav tako se na pregled lahko naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ni potrebna napotnica, pregled pa je brezplačen. (NS)

Galerija slik