september 12, 2017

V Celju vsakoletni sejemski vrvež

Vrata je odprl jubilejni, 50. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Kljub dežju je že prvi dan v Celje privabil veliko obiskovalcev, ki so imeli kaj videti in doživeti. Sejem, ki ga je odprl premier Miro Cerar, bo še do nedelje.

Na MOS-u je najti marsikaj. Podjetja nudijo tudi svetovanja. (Foto: Štajerski val)

Priložnost za dobre kupčije
Na tokratnem Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti (MOS) se predstavlja skoraj 1.500 razstavljavcev iz 30 držav. Sejem so letos prvič razdelili na pet ključnih vsebinskih področij – gradnjo in obnovo doma; kampiranje, turizem in prehrano; opremo in materiale za obrtništvo in industrijo; poslovne storitve in priložnosti v tujini ter široko potrošnjo. Že prvi sejemski dan je bil obisk dober, Anja Deučman je pred mikrofon ujela nekaj obiskovalcev, prisluhnite jim v spodnjem posnetku. Prav tako lahko slišite, da so s prvim dnevom zadovoljni tudi ponudniki, ki pravijo, da je MOS odlična priložnost za predstavljanje podjetij in ponudbe ter dober prodajni kanal.

Priložnost za nova sodelovanja
Jubilejni MOS je dopoldne sicer slovesno odprl predsednik vlade Miro Cerar. »Kazalci v gospodarstvu so dobri, sodelujoči na MOS-u to potrjujejo in verjamem, da bo tudi letošnji sejem prinesel veliko novih oblik sodelovanja med našimi podjetniki in podjetniki v tujini,« je dejal. Posebej je pozdravil novost, partnerstvo, ki ga je MOS letos sklenil s Hrvaško. Premier je podjetnikom tudi obljubil: »Vlada bo še naprej na vse načine podpirala tako malo kot srednje gospodarstvo kot gospodarstvo v celoti. Še naprej bomo nadaljevali internacionalizacijo gospodarstva Slovenije. V Slovenijo vabimo investitorje, ki imajo dobre poslovne modele in pa seveda zaposlitve za naše ljudi«. Ob tem je izpostavil primer Magne, ki je vse bližje začetku gradnje lakirnice na Štajerskem, kjer naj bi delo dobilo okoli 400 ljudi.

Tudi dan gospodarske diplomacije
MOS bo v šestih dneh poleg predstavitev ponudbe domačih in tujih razstavljavcev že tradicionalno poskrbel tudi za bogato obsejemsko dogajanje. Obetajo se najrazličnejša tekmovanja, zabavni nastopi, adrenalinska doživetja, svetovanja, pa tudi strokovne delavnice in srečanja. V petek bo med drugim Dan gospodarske diplomacije, ki ga družba Celjski sejem organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve. Na dogodek so povabili tuja diplomatsko-konzularna predstavništva v Sloveniji, ki se bodo srečali z razstavljavci na sejmu in gospodarstveniki. Med drugim bodo na okrogli mizi spregovorili o primerih dobrih praks in perspektivi slovenske gospodarske diplomacije. Zainteresirani se lahko prijavite TUKAJ. (AD)

Datoteke

Anketa med razstavljavci

Anketa med obiskovalci