avgust 11, 2015

V Dobju le našli prostor za dodaten oddelek vrtca

Vrata Vrtca Dobje bo septembra prestopilo okoli 55 otrok. Tako bo treba oblikovati tri oddelke in pol. Po večtedenskih usklajevanjih so v vrtcu le zagotovili dodaten prostor, tako da bodo lahko sprejeli vse vpisane otroke.

V vrtcu Dobje je poletje minilo ob preurejanju prostorov. (Foto: FB Vrtca Dobje)

Kritični do ministrstva
V vrtcu v Dobju se že nekaj časa soočajo s prostorsko stisko, tako je bil že doslej en oddelek v bližnji osnovni šoli. Zdaj je otrok toliko, da potrebujejo še dodaten prostor. „Po eni strani smo veseli, da se število otrok povečuje, po drugi strani pa se nam zdi, da je ministrstvo za šolstvo, ki je sofinanciralo gradnjo vrtca, ravnalo narobe, ko nam ni dovolilo izgradnje večjega vrtca. Sofinanciralo je namreč le dva oddelka, kar naj bi bilo po njihovih izračunih dovolj za našo občino, a danes se kaže, da je prostora premalo,“ je kritičen župan Franc Leskovšek.

Igralnico dobili, zdaj težava zbornica
V novem šolskem letu bo otrok za tri oddelke in pol. Dva oddelka sta v vrtcu, en ostaja v šoli, zagotoviti pa je bilo treba še prostor za polovico oddelka. V objektu vrtca domuje tudi enota šentjurske knjižnice, zato so bile v pogovore vpletene tri strani – občina, vrtec in knjižnica. „V igralnico smo preuredili prostore zbornice, dela so končana, tako da je igralnica pripravljena na prihod malčkov,“ razlaga župan. A težav s tem ni konec. Zdaj je treba najti še prostor za zbornico. Vrtec je kot najoptimalnejšo možnost predlagal pregraditev enega od prostorov knjižnice, a to skoraj ni mogoče, ker ima knjižnica po besedah Leskovška že tako manj prostora od normativa. „Občina je predlagala, da za zbornico odstopimo del stanovanja v prvem nadstropju objekta, vendar ta rešitev ni najprimernejša, ker je treba kakšnih 15 stopnic premagati,“ razlaga. Kljub težavam je prepričan, da bodo do konca meseca našli rešitev. (AD)