januar 6, 2016

V Dobju ponosni na minulo leto

Leto 2015 je bilo v občini Dobje po besedah župana Franca Leskovška eno najuspešnejših v zadnjem obdobju. V eni manjših slovenskih občin, ki šteje le okoli tisoč šprebivalcev, so namreč uresničili več pomembnih naložb.

Tako slovesno je bilo septembra ob odprtju skupnega evropskega vodovodnega projekta občin Dobje in Šentjur.

Cesta, vodovod, plazovi
„Najpomembnejša naložba je bila gotovo gradnja povezovalne ceste Repuš–Jezerce, ki jo že več let gradimo fazno. Prejšnje leto smo uspeli vzpostaviti njeno prevoznost, sicer še v makadamski izvedbi, pa vendar. To je velik projekt,“ izpostavlja župan Dobja Franc Leskovšek. Med pomembnimi projekti izpostavlja še skupni projekt vodooskrbe z občino Šentjur. Evropska naložba, vredna milijon evrov in pol, je omogočila boljšo oskrbo s pitno vodo za okoli 1.500 ljudi. „Prav tako smo v nadaljevanju obnovili vodovod v vasi Repuš, kar smo uredili z denarjem iz tako imenovanega 23. člena zakona o financiranju občin,“ razlaga župan. Od države so v Dobju dobili tudi denar za ureditev dveh večjih plazov, ki sta ogrožala stanovanjske objekte. Bilo je še nekaj manjših naložb, kot so prizidek h gasilskemu domu, gradnja mostu čez potok in nakup novega šolskega kombija.

Naložbeno skopo leto
In leto 2016? Občinska uprava predlog proračuna še pripravlja, tako ga svetniki še niso obravnavali. Poudarja pa Leskovšek, da je precej težko razporejati denar, saj ne bo veliko prilivov. „ Pri tem smo na isti ladji kot ostale občine, saj nas bo delno prizadelo zmanjšanje povprečnine, še bolj pa zmanjšanje vsote denarja za občinske naložbe. Praktično nemogoče bo sfinancirati kakršnekoli večje projekte.“ Projekt številka ena v Dobju bo verjetno končanje ceste Repuš–Jezerce, kaj bo še mogoče postoriti, bo znano, ko bo sestavljen proračun. Za prvo trimesečje leta je župan sprejel dokument o začasnem financiranju, da bo občina lahko nemoteno opravljala naloge, ki jih od nje zahteva zakonodaja in da bodo lahko nemoteno delovali javni zavodi. (AD)