junij 20, 2017

V hribe in gore le dobro pripravljeni!

Pred vrati so dopusti. Mariskdo jih bo preživel tudi v hribih in gorah. Ob tem ni odveč opozorilo, da poskrbite za varnost. V gore se odpravite le s primerno opremo in v dobri kondiciji.

Dežurstvo za helikoptersko reševanje v gorah traja od 2. junija do 1. oktobra, reševalci upajo, da bo treba poleti čim manjkrat. (Foto Matjaž Šerkezi)

Letos že 154 nesreč
Po podatkih gorskih reševalcev so morali letos v planinah posredovati že 154-krat. Sedem ljudi je v nesrečah izgubilo življenje. Najpogostejši vzroki za nesreče so zdrsi, nepoznavanje terena, slaba duševna in telesna pripravljenost, v nekaj primerih pa tudi alkohol.

Primerna oprema je obvezna
Da bi se izognili nesrečam, v hribe nikar ne odhajajte brez primerne opreme. Četudi greste na kratko turo in na nižje vrhove, je nujna primerna obutev. Ob osvajanju višjih gora, pa je treba poskrbeti še za mariskaj. "Na določenih delih planinskih poti je lahko zbit in pomrznjen sneg in za prečenje takšnega mesta so potrebne izkušnje in primerna oprema (cepin in dereze), sicer je bolje, da obrnemo in ne poskušamo na vsak način prečiti mesta, tudi če gre samo za nekaj metrov, sploh na strmem in izpostavljenem terenu. Svetujemo tudi uporabo čelade, sploh tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je večja možnost padajočega kamenja ali na sestopih po meliščih in izpostavljenih planinskih poteh,'' je opozoril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. Vsak planinec mora v gorah vedno, četudi gre na kratko turo, s sabo obvezno imeti tudi črno ali bivak vrečo, komplet prve pomoči, čelno svetilko in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležko in svinčnik, svečo in vžigalice ter železno rezervo. To je hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolgo obstojnost.

Lažje reševanje s sistemom sarOS
To sezono so v naših gorah uvedli sistem sarOS, ki bo reševalcem omogočil popoln pregled nad lokacijo poškodovanca in s tem pripomogel k hitrejšemu reševanju. "SarOS je aplikacija s celotno kartografsko, komunikacijsko in logistično podporo, ki omogoča, da imajo gorski reševalci brez uporabe interneta in s samo nekaj kliki na svojih napravah popoln pregled območja, na katerem naj bi se nahajal ponesrečenec. Do zdaj smo uporabljali vse to z več posameznimi programi, odslej je vse združeno in preprosto za uporabo," je povedal Šerkezi. V program je vključenih že 24 reševalcev in osem policistov. Še več o varnosti v hribih in gorah prisluhnite v spodnjem posnetku. Anja Deučman se je pogovarjala z generalnim sekretarjem Planinske zveze Slovenije Matejem Plankom. (KL)

Datoteke

Matej Planko o varnosti v gorah