oktober 19, 2017

V jesensko-zimskih dneh še bolj previdno v prometu

Sivi in megleni dnevi, ko je vidljivost v prometu slabša, so tu. Nevarnostim pa so najbolj izpostavljeni pešci. Zato policija vsako leto oktobra poziva k previdnosti s preventivno akcijo. Znova so opazili številna nepravilna ravnanja tako med pešci kot vozniki. In katera so najpogostejša?

Poskrbimo, da bomo vidni v prometu. (Foto: Policija.si)

Nekateri čez cesto kar čez rdečo!
Vseslovenska preventivna akcija je bila med 2. in 15. oktobrom, policisti so opazili kar 2.066 kršitev, udeležencem v prometu pa so izrekli 955 opozoril. Večino kršitev so storili pešci, bistveno manj vozniki. In katere so najpogostejše kršitve? Pešci pogosto prečkajo vozišče izven zaznamovanega prehoda za pešce; čez cesto gredo tudi pri rdeči luči na semaforju, pa tudi odsevnikov za boljšo vidnost ne uporabljajo dosledno. Kaj pa vozniki jeklenih konjičkov? Ti najpogosteje izsiljujejo prednost pešcem na zaznamovanem prehodu za pešce, pogosto pa vozijo preko zaznamovanega prehoda za pešce kljub temu, da je na semaforju rdeča luč.

Oblecite svetla oblačila, nosite odsevnike
Policija voznike poziva, naj odstopijo prednost pešcem in hitrost vožnje prilagodijo razmeram. Še posebej bodite previdni v okolici vrtcev in šol, v naseljih ter ostalih območjih, kjer se pešci pogosto zadržujejo. Vozite po sredini voznega pasu, tako zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču. Pešcem pa policija svetuje, naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni, predvsem v mraku ali v megli. Nase lahko opozorite s svetlimi oblačili, še bolj pa z porabo odsevnih trakov ali kresničk. Prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu cestišča in bodite pozorni na dogajanje v prometu.(BF)