maj 15, 2018

V Kozjem zmaji iz vse Slovenije

Koza in zmaj pleteta niti legende o Kozjem in njegovem imenu. Svojo zgodbo bosta 26. maja predstavila na prireditvi »Koza, zmaj in še kaj«, ki ji dodajata še 2. srečanje slovenskih zmajev, folklorno dogajanje, kozjansko odprto kuh'no in tržnico kozjanskih dobrot.

Predsednica KD Jakob Potočnik Mestinje Sara Potočnik, predsednik organizacijskega odbora prireditve Mirko Kovačič, predsednica TD Kozje Mojca Valenčak in predsednik KUD Kozje Dejan Guček.

2. srečanje slovenskih zmajev
V Kozjem nas bodo na 2. srečanju s predstavitvami razveselili zmaji iz krajev po Sloveniji, ki imajo v svojih grbih ali izročilih legende o zmajih. Zmajske legende se skrivajo v vsaj 15-ih slovenskih krajih. "Osrednji del srečanja za najširšo publiko bo predstavitev zmajskih legend, ob tem se bodo zmajski kraji predstavljali tudi s stojnicami z lokalnimi izdelki," pravi predsednik organizacijskega odbora prireditve Mirko Kovačič in dodaja, da bosta predstavnikom zmajskih krajev in obiskovalcem na voljo dve zanimivi predavanji: dr. Miha Koderman bo predaval na temo Možnosti razvoja na podeželju ob vključevanju naravnih in kulturnih danostih, arheolog dr. Marko Frelih pa bo približal zmaje sveta.

Veseloigra "Kozjanski zmaj sto let nazaj"
Če imate radi zmaje, koze in humor, potem ne smete zamuditi nove veseloigre za vse generacije »Kozjanski zmaj sto let nazaj«. Zmajska zgodba vas bo popeljala v konec 19. in začetek 20. stoletja, v njej vas bodo pozdravili zmaj, kozica in dedek kozel. Pridružili se jim bodo predstavniki vseh treh stanov – kmečkega, uradniškega in posvetnega. "Popeljali vas bomo v čas, ko so po hišah še svetili s svečami, ko so vodo nosili še v vedrih iz potoka, ko tržani še niso videli avtomobila … Pred vašimi očmi pa se jim bo prvič posvetila luč in tudi prvi avtomobil se bo pripeljal v Kozje ... in zagreznil v blatu. Spoznali boste, zakaj v stari Avstro-Ogrski okoličani niso hoteli pošiljati otrok v šolo in zakaj so kmečki možje radi zahajali v gostili," so med drugim zapisali o veseloigri, za katero je besedilo in pesmi napisala domačinka Veronika Gradišek.

300 folkloristov iz Slovenije in tujine
Na prireditvi se bomo lahko poveselili s pisano druščino folkloristov. Vrhunec bo zagotovo največji festival tradicionalnega plesa daleč naokoli – XII. Mednarodni folklorni festival Kozje 2018. "Na festivalu se bo tudi letos z zanimivimi plesi predstavilo okoli 300 plesalcev, videli bomo plese iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Portugalske in Ukrajine, morda se nam pridružijo celo folkloristi iz Indije," napoveduje  predsednik KUD Kozje Dejan Guček.

Izključno domače dobrote!
Dogajanju na odru dodajajo tudi "Sejem kozjanskih dobrot" s celovito ponudbo domačih izdelkov kozjanskih pridelovalcev. "Na stojnicah se bodo znašli izdelki pridnih gospodinj in tradicionalnih obrti ter pestra kulinarična ponudba z naravnimi sokovi, domačimi vini ter značilnimi kozjanskimi jedmi. Med drugim bomo okusili »kolerabjo« in gobov juho ter divjačinski golaž, domače klobasice, zmajčkove palačinke in še kaj," našteva predsednica TD Kozje Mojca Valenčak. Predsednik Združenja kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane, Jože Mramor pa dodaja, da bomo lahko domače dobrote izkusili tudi v odprti kozjanski kuhni. Kot pravi, bodo v trgovino šli le po poper in sol, vse ostalo bo izključno domačega izvora. (SP)