maj 21, 2017

V Kozjem znova koza in zmaj

V Kozjem sta spet slavila koza in zmaj - lika legende o nastanku kraja Kozje. Bogato dediščino kraja sta z igro, plesom in domačimi dobrotami predstavila na prireditvi »Koza, zmaj in še kaj«.

Mednarodni folklorni festival v Kozjem je največji festival tradicionalnega plesa daleč naokoli.

Okoli 300 folkloristov
Prireditev je nadgradnja tradicionalnega mednarodnega folklornega festivala Kozje, ki dobiva iz leta v leto večje razsežnosti. Organizatorji, tri največja društva v kraju, so plesno dogajanje na odru že drugo popestrili s sejmom kozjanskih dobrot, odprto kozjansko kuhno in 1. srečanjem slovenskih zmajev. Predsednik Kulturno-umetniškega društva Dejan Guček je bil s programom nastopajočih in odzivom obiskovalcev nadvse zadovoljen. Programske novosti, ki so jih uvedli v zadnjih dveh letih, so bile namreč nadvse dobro sprejete. Rdeča nit festivala sicer še naprej ostaja folklorni festival, ki je z leti prerasel v enega štirih največjih festivalov v Sloveniji. Na njem se je tudi letos predstavilo okoli 300 plesalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Češke in Italije.

Domača kozjanska hrana
Med nastopi folkloristov smo se lahko sprehodili med bogato založenimi stojnicami domačih kozjanskih dobrot, ki so jih pridelale pridne roke tamkajšnjih gospodinj in rokodelcev. Da so bili trebuščki polni, se je izkazalo Združenje kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane z Kozjansko odprto kuh’no. Na mizah so bile izključno jedi in dobrote lokalnih  pridelovalcev. Po besedah predsednika Jožeta Mramorja so šli v trgovino le po vodo, poper in sol ter tako dokazali, da so Kozjanci lahko povsem samooskrbni. Ob domačem piščancu in svinjini, pečenima na odprtem ognju, je dišalo tudi po divjačinskem golažu, kolerabji in gobji juhi, sladkosnedi so lahko izbirali med slastnimi zmajevskimi dobrotami, odžejali pa smo se z ekološkimi kozjanskimi sokovi, vinom in olimskim pivom.

Zmaji iz vse Slovenije
Prav posebno doživetje je bilo 1. srečanje slovenskih zmajev. Na njem so se s svojimi zanimivimi zgodbami zbrali zmaji slovenskih občin, ki v svojih legendah in grbih skrivajo zmaja. Na zmajski veseloigri pod taktirko Veronike Gradišek smo prav tako izvedeli zmajsko resnico o kozjanski kozi, po kateri je Kozje tudi dobilo ime. Kako so dogajanje na odru in ob njem doživeli obiskovalci, preverite v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Obiskovalci o vtisih