januar 30, 2016

V Laškem subvencije za sterilizacijo mačk

V Laškem so v zadnjem času opazili večje število zapuščenih mačk. Občina se je skupaj z Veterinarsko postajo Laško odločila za preventivni ukrep. Subvencionirala bo sterilizacijo lastniških mačk. 

Subvencija je namenjena sterilizaciji mačk, katerih lastniki so občani Laškega.

Sterilizacija za mnoge prevelik strošek
Na Veterinarski postaji Laško so lani opravili 70 sterilizacij mačk. Po besedah direktorice Marjetke Podlesnik Samec bi jih mnogo več, a je za nekatere lastnike mačk to prevelik strošek. Sterilizacija namreč stane dobrih 65 evrov. S subvencijo bo strošek posega za lastnika 30 evrov. 20 evrov prispevala občina Laško, 15 pa Veterinarska postaja. Akcija bo trajala od 1. do 24. februarja in je namenjena samo občanom Laškega. Nova priložnost bo nato jeseni.

Katere so prednosti posega?
S sterilizacijo mačk želijo v Laškem predvsem preprečiti nenadzorovano razmnoževanje mačk in zmanjšati število zapuščenih živali, ki je v zadnjem času naraslo. Še vedno se prevečkrat dogaja, da se ljudje neželenih mačjih mladičev znebijo na nehuman način. Tudi to so imeli v Laškem v mislih, ko so razmišljai o subvencioniranju posega, pravi Podlesnik Samčeva. Sicer pa je sterilizacija pomembna tudi z vidika preprečevanja širjenja bolezni med živalmi in bolezni, ki jih lahko živali prenašajo na ljudi. (NS)