februar 6, 2016

V Novi Cerkvi rekordno pustovanje

Pust je priložnost, da se našemimo in zganjamo pustne norčije. Da postanemo nekdo drug. Po starih prepričanjih naj bi s pustnimi norčijami pregnali zimo, je pa to tudi odlična priložnost za družbeno kritiko.

Utrinek z lanskega pustovanja v Novi Cerkvi. Tudi letos pričakujejo tako skupinske kot posamične izvirne maske.

Pustovali že v starem Rimu
Pust je izvorno poganski praznik. Že v starem Rimu so po ulicah divjale grozljive maske, ki so preganjale zimo. Zamaskirani otroci so hodili od hiše do hiše in prepevali pustne pesmi, za plačilo so dobili bodisi denar bodisi pustne dobrote. V številnih krajih je to še danes običaj. Pust dovoljuje, da se našemimo v tisto, kar bi si želeli biti, če bi bilo mogoče. Številni pa pust izkoristijo tudi za kritiko. Te gotovo ne bo manjkalo na današnjem pustnem karnevalu v Novi Cerkvi pri Vojniku, ki že tradicionalno privablja številne maske in številne radovedneže. Letos napovedujejo celo rekord, koliko mask pričakujejo ter kateri politiki in estradniki so napovedali svoj prihod, sta naša jutranjika Katja in Davor preverila pri organizatorju Slavku Jezerniku. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Pustna rajanja in povorke
Sobota bo še marsikje v znamenju pusta. Zabave pripravljajo praktično v vsakem kraju, tako v gostiščih kot na prostem. Danes bodo maske na primer plesale v Celju, Bistrici ob Sotli, Laškem, Oplotnici, Slovenski Bistrici, Podsredi, Poljčanah in Šmarju pri Jelšah. Na pustno nedeljo pustovanja prirejajo v Makolah in Zrečah. Na pustni torek pa bodo v naših krajih rajali v Rogaški Slatini, Podčetrtku, Slovenskih Konjicah, Šentjurju, Štorah, Vitanju, Velenju … Seveda ne gre pozabiti niti na največje pustovanje v Sloveniji, na Ptuju. Tamkajšnji natančen program najdete TUKAJ. (PŽ, AD)

Datoteke

O pustovanju v Novi Cerkvi