oktober 12, 2017

V Podčetrtku prva brezglutenska restavracija na Kozjanskem

V Termah Olimia v Podčetrtku so odprli prvo brezglutensko restavracijo na Kozjanskem. Najbolj so se je razveselili bolniki alergiki in bolniki s celiakijo, ki morajo uživati izključno brezglutensko hrano. Novo restavracijo pa radi obiščejo tudi ostali obiskovalci.

V gostišču Lipa sta ob brezglutenski restavraciji še kavarnica in pivnica.

Izključno brezglutenske jedi
Prenovljeno gostišče Lipa, ki je v zgodnjih devetdesetih letih postalo eno bolj prepoznavnih gostišč v naših krajih, je z novo brezglutensko restavracijo znova dobilo stari sijaj. V gostišču s kavarnico in pivnico strežejo izključno brezglutensko hrano. Ta ne sme vsebovati žitaric, izjema so koruza, ajda, riž in proso. Kot je ob obisku restavracije poudarila predsednica bolnikov Slovenskega društva za celiakijo Celje Majda Jurše, je restavracija za bolnike s celiakijo velika pridobitev, najpomembnejša pa je brezskrbnost ob uživanju hrane, ki je pripravljena v pogojih, ki v popolnosti zagotavljajo brezglutenski obrok. „Že zelo, zelo malo glutena je škodljivo za zdravje bolnika s celiakijo. To je tako, kot če bi dali v hrano kapljico strupa,“ pravi Juršetova in ne skriva zadovoljstva, da je hrana v Lipi v celoti brezglutenska, od začimb naprej. V njej se osredotočajo na sveže pripravljene jedi vse od juh, pohanih perutničk, ocvrtih piščančjih trakcev do burgerjev in sladic. Bolniki s celiakijo, ki obiščejo Podčetrtek, tako niso več obsojeni na enolično hrano. Po brezglutenski prehrani pa, kot opažajo v restavraciji, vse bolj povprašujejo tudi zdravi ljudje. O pomenu nove restavracije v Termah Olimia in težavah, s katerimi se bolniki soočajo pri prehranjevanju v drugih gostiščih, lahko Majdi Jurše prisluhnete v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Jurše o pomenu brezglutenske restavracije

Jurše o pasteh prehranjevanja v restavracijah