april 8, 2017

Izbrali naj polko in naj valček

V Podčetrtku je bil sinoči 22. festival Slovenska polka in valček. Zmagovalci so bili trije: nagrado strokovne žirije za naj skladbo so prejeli Ognjeni muzikanti in Tjaša Hrovat; poslušalci pa so izbrali naj polko in naj valček. Nagrado za prvo so prejeli Storžiči, za drugo pa Ans. Glas.  

Dvorana v Podčetrtku je bila razprodana.

22. festival Slovenska polka in valček se je tokrat začel z zanimivo uvodno plesno-glasbeno predstavo, ki je v slogu zadnje čase zelo popularnih muzikalov predstavila sam festival in njegovo zgodovino. Na odru se je za tem izmenjalo po šest polk in valčkov, ki so se izmed 59 prijavljenih melodij prebili med 12 najboljših. Zmagovalce večera je izbirala tako strokovna žirija kot preko glasovanja po telefonu tudi poslušalci.

Nagrado za najboljšo skladbo po izboru strokovne komisije so prejeli Ognjeni muzikanti s Tjašo Hrovat, in sicer za zelo čustven valček Če bi bil danes (Uroš Steklasa, Tjaša Hrovat, Uroš Steklasa in Samo Kališnik).

Laskavi naslov Slovenska naj polka 2017 po izboru gledalcev je postala Ta nagajivi čas v izvedbi ansambla Storžič (Klemen Grašič, Vera Šolinc, Klemen Grašič). Slovenski valček 2017 po izboru gledalcev pa so zapeli in zaigrali v Ansamblu Glas:  Kdor srcu sledi (Ivan Rakovič, Vera Šolinc, Glas).

Poleg nagrajenih viž je 22. festival Slovenska polka in valček v zakladnico slovenske narodnozabavne glasbe prinesel še devet odličnih melodij.  Valčke so tako predstavili še ansambli Akordi (Pevec), Narcis (Vez življenja), Tik-tak (Povej mi, draga deklica) in Unikat (Kaj pa ti). Poleg nagrajene polke pa smo slišali še pet  drugih, ki so jih zapeli in zaigrali ansambli Juhej (Plesalka), Mladi korenjaki (Korenjak), S.O.S. kvintet (Presrečna sem, zaljubljena), Šepet (Sedem petkov) ter skupina Zaka' pa ne (Malo nora sva).

Spremljevalni revijalni del tokratnega festivala je bil posvečen 80-letnici Franca Šegovca, ki se je v venčku najlepših viž legendarnih Štirih kovačev na odru pridružil glasbenikom v spremstvu žene Hermine Šegovc, seveda s harmoniko v rokah. Na festivalu v Podčetrtku smo bili tudi radijci Štajerskega vala; Katja Žolgar je poskrbela za galerijo foto utrinkov, Andreja Kukovič pa je pred mikrofon povabila letošnje zmagovalce večera. Kako navdušeni so bili, lahko slišite v pripetih audio posnetkih, ki so nastali le nekaj trenutkov za tem, ko so prejeli nagrade. (AK)

Datoteke

Ivan Rakovič (ANSAMBEL GLAS) - Naj valček 2017

Gašper Salobir (OGNJENI MUZIKANTI S TJAŠO) - Naj viža 2017

Klemen Grašič (ANSAMBEL STORŽIČ) - Naj polka 2017