oktober 7, 2016

Na Kozjansko znova vabijo jabolka in še kaj

Praznik kozjanskega jabolka bo ta konec tedna dosegel vrhunec s sejmom na trgu v Podsredi. Na njem bo več kot 140 stojnic in preko 200 nastopajočih, pekli bodo jabolčni zavitek za naziv Štrudlmojsta, podelili naziv Carjevič leta. Tudi Štajerski val bo tam.

Utrinek z lanskoletnega sejma. Letos bo treba za nakup jabolk pohiteti, saj letina ni najboljša.

Pohodi, delavnice, razstave
Osrednja prireditev v Kozjanskem parku, ki jo letos organizirajo že sedemnajstič, se je začela že v nedeljo s pohodom po travniških sadovnjakih, življenjskem prostoru starih sort jabolk. Kljub slabemu vremenu se ga je udeležilo 40 pogumnežev. Že ves teden so pripravljali različne dogodke. V četrtek je bil četrti literarni Aškerčev večer, petek je v znamenju odprtja razstav Stare sorte jabolk in Slapovi biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Vrhunec pa bo po tradiciji konec tedna z dvodnevnim sejemskim dogajanjem, ki ga bo v soboto ob 10-ih odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Bogato založene stojnice, a manj »jabk«
»Zopet imamo preko 140 stojnic, več kot 170 razstavljavcev in preko 200 nastopajočih ... Pekli bomo štrudl za naziv Štrudlmojstr/ca, najbolj skrbnemu lastniku travniškega sadovnjaka bodo podelili naziv Carjevič, tekmovali bomo v najdaljšem olupu, izvedli rekreacijski tek, družabno kolesarjenje - z jabko na kolo, skratka sejem bo živ,« razlaga Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka in zagotavlja, da se bodo stojnice tudi letos šibile od doma pridelanih dobrot. Najverjetneje bodo zaradi spomladanske pozebe prve pošle prav »jabke«, a za »štrul« bo, pravijo v Podsredi. Na eni od stojnic bomo tudi radijci Štajerskega vala, zato še posebej toplo vabljeni v Podsredo. Pa ne bomo samo sedeli, tudi pekli bomo. Davorja Pušnika in Andrejo Kukovič smo znova zadolžili za peko jabolčnega zavitka. Prisluhnite v spodnjem posnetku, kako se pripravljata. (SP)

Datoteke

Kako se Andreja in Davor pripravljata na peko štrudla?